Kummaliste kõrvalnähtudega ilutoode lubab pikemaid ripsmeid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Botox kuus aastat tagasi turule tuli, pidasid paljud seda lausa imevahendiks. Selle kasutamist on tunnistanud väga paljud tuntud inimesed. Nüüd on Botoxi tootjad välja tulnud uue tootega, mis lubab turgutada ripsmete kasvu.

Briti tervishoiuettevõte Allergan on välja töötanud toote nimega Latisse, mis on mõeldud hüpotrihhoosi(juuste väljalangemine või karvakasvu vähenemine) raviks, et muuta ripsmeid pikemaks, täidlasemaks ja tumedamaks, vahendab Daily Mail.

Tooteni jõuti tänu sellele, et selle peamist koostisosa bimatoprosti kasutati glaukoomi raviks ning avastati, et kõrvaltoimena muutusid patsientide ripsmed tuntavalt tihedamaks ja pikemaks. Nüüd kasutavad ilutoodet rõõmuga juba neli miljonit naist Ameerikas, Indias ja Kanadas ning Inglismaal on see parasjagu läbimas teste, et siis ka seal turule jõuda.

Vanemas eas naistel muutuvad ripsmed enamasti ajapikku hõredamaks ja lühemaks. Latisse sobib neile hästi, sest pidurdab karvakadu. Samuti sobib toode trihhotillomaania käes vaevlejatele, kes psühholoogilise häire tõttu ise oma ripsmeid välja kitkuvad.

Tundub, et see mõjub hästi – uuringud on näidanud, et kaheksa nädalaga muudab see ripsmed 18 protsenti tumedamaks ja 25 protsenti pikemaks. Toode kantakse pintsliga ripsmetele kord päevas nagu silmalainerit.

Glaukoomi raviks kasutatakse bimatoprosti tavaliselt kontsentreeritumalt, kuid sel võib olla ka ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Seetõttu ei tohikski ravimit kasutada ilma arsti ettekirjutuseta.

Näiteks võib see suurendada pruuni pigmentatsiooni silmas ning see on suure tõenäosusega püsiv efekt. Samuti võib silmalaug tumedaks tõmbuda ning karvakasv võib suureneda ka nahapinnal, kuhu toodet kogemata satub. Tavaliseks kõrvalnähuks on silma sügelemine ja punetus.

Toode pole ka sugugi odav (kuu varu maksab kuni 122 eurot) ning kui selle kasutamine jätta, muutuvad ripsmed tagasi selliseks, nagu varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles