Evelin Ilves soovitas arstidel staaride asemel meestele eeskujuks olla

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves on ka varem tervislikke eluviiside teemal sõnavõtnud. Pildil on presidendi abikaasa Pärna kliinikus osteoporoosi analüüsi andmas.
Evelin Ilves on ka varem tervislikke eluviiside teemal sõnavõtnud. Pildil on presidendi abikaasa Pärna kliinikus osteoporoosi analüüsi andmas. Foto: Peeter Langovits

Tänasel Eesti meeste tervist käsitleval arutelul kutsus presidendi abikaasa Evelin Ilves Eesti meeste tervise teemalisel arutelul arste üles isiklikule eeskujule.


«Eeskujud peavad olema lähedal ja omased, seepärast vajame neid palju enam kui seda suudab pakkuda mõni üksik staar või entusiast,» rääkis Evelin Ilves.

Tema sõnul võiksid arstid kui oma patsientide ja kogukonna arvamusliidrid ise võtta initsiatiivi ning lisaks haiguste ravile tegeleda tõsisemalt nende ennetamisega, mille üheks osaks oleks isikliku eeskujuga patsientide käitumisharjumuste muutmine.

Ilves sõnul ei ole kunagi vaid keelamisega saavutatud kestvaid tulemusi, küll aga on tulemuslik positiivne isiklik eeskuju.

«Miks ei võiks näiteks järgmisel Arstide Liidu kokkusaamisel võtta vastu otsuse, et aasta pärast võiksid kõik tohtrid ennast tervislikku vormi viia? Eesmärk - meil pole enam ühtki ülekaalulist arsti. Järgmine samm võiks olla tohtrite rõhutatud kaasalöömised rahvaspordiüritustel,» tegi ta ettepaneku.

Varjatud alkoholireklaam

Oma ettekandes tõi Ilves välja ka varjatud alkoholireklaami erilise ebaeetilisuse, tuues näiteks lastele ja noortele suunatud telesaadetesse ning filmidesse peidetud alkoholiklipid, aga ka värvilised lahjad segujoogid, mille sihtgrupp jaguneb reklaamikampaaniate tonaalsuse järgi peamiselt teismeliste ja noorte naiste vahel.

Tänasel arutelul tõusis esile sotsiaalsuse vildakas käsitlus Eesti ühiskonnas ning alkohol kui üks peamisi vigastussurmade, aga üha sagedamini ka surma toovate haiguste põhjustaja.

Näiteks ainuüksi Põhja-Eesti Regionaalhaigla kulud alkoholiga seotud hädade ravirahaks suurenesid 2008. aastal üheksa korda võrreldes aastaga 2000. Alkoholist tingitud pankreatiitide ja maksatsirrooside juhtude arv on sama perioodi jooksul neljakordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles