«Õhtusöök viiele» retseptid: Tiina pakkus külalistele ülitervislikke trenditoite

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Laanem
Tiina Laanem Foto: Christo Neemre

Kolmapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi ajakirjanik Tiina Laanem.

Tiina Laanem on küll õppinud haldusjuht, kuid enamiku oma elust töötanud hoopis ajakirjanikuna, suurema osa sellest Eesti Päevalehes ja ajakirjas Anne. 2007. aastal võitis tema romaan «Väikesed vanamehed» romaanivõistluse ja sellest saadik on Tiina olnud pigem tegev kirjastaja ja kirjanikuna. Tiinale meeldib kirjutada tavalistest inimestest. Temalt on veel ilmunud jutukogumik «Õnnelik jää», Kihnu Virve elulooraamat ja romaan «Sidrunid ja siilid». Tiina elab kenas ja alati läikivpuhtas majas Keilas ja armastab vabal ajal aias nokitseda.  

Esimene eelroog: Röstitud peedid balsamico-sibulate ja wasabi-juustuga

Vaja läheb:

500 g toorest peeti

100 g pärlsibulaid

paar näputäit kuivatatud või värsket tüümiani

5 sl oliiviõli

2 sl punaveiniäädikat

2 sl heledat siirupit või mett

2 dl punaveini

2 dl vett

2 tl pruuni suhkrut

2 spl balsamiäädikat

soola ja pipart

Valmistamine:

Esmalt hauta sibulad punaveinist, veest, pruunist suhkrust ja balsamiäädikast segatud kastmes, kuni nad pehmenevad ja värvuvad pruunikaks. Seejärel koori peedid ja tükelda sektoriteks. Pane peedid pärgamendiga kaetud plaadile, lisa marineeritud sibulad, ja raputa peale tüümiani. Piserda peale punaveiniäädikat (sobib ka balsamiäädikas) ja oliiviõli. Maitsesta soola, pipra, heleda siirupi või meega. Sega korralikult läbi ja küpseta eelkuumutatud 160-kraadises ahjus 45 minutit. Serveeri peete ja sibulaid koos wasabi-juustu, kitsejuustu või feta-juustuga.

Teine eelroog: Halloumi-juustu ja viinamarja salat

Vaja läheb:

1 punt rohelist salatit

150 gr heledaid ja tumedaid viinamarju

250 gr halloumi-juustu

3 spl oliiviõli

Kaste:

4 spl oliiviõli

poole sidruni mahl

1 spl heledat suhkrusiirupit või mett

punt hakitud tilli

soola ja musta pipart

Valmistamine:

Rebi salatilehed sobiliku suurusega tükkideks ja aseta suuremale taldrikule. Poolita viinamarjad, eemalda neilt seemned ja laota seejärel ühtlaselt salatilehtedele. Lõika halloumi-juustust paraja suurusega tükid ja prae oliiviõlis mõlemalt poolt pruunikaks. Pane valminud juustutükid salatile ja sega kokku kaste. Kalla kaste ühtlaselt salatile ja serveeri koos pitaleivaga.

Pearoog: Sidrunipasta

Vaja läheb:

5 suuremat tomatit

1 sl võid

2 sl oliiviõli

3-4 küüslauguküünt

1 sibul

1 sidruni koor ja mahl

300 g puhastatud krevette

100 ml valget veini

100 ml 10% koort

2 tl mett

1,5 tl tshillikastet

400 gr tagliatelle pastat

peotäis hakitud lehtpeterselli või tilli

soola, musta pipart

oliiviõli ja parmesani juustu

Valmistamine:

Tee tomatitele noaga mõned lõiked sisse ja pista paariks minutiks keevasse vette. Tõsta veest, jahuta ja eemalda koor. Haki tomatid keskmise suurusega tükkideks. Kuumuta pannil või ja prae selles hakitud küüslauk, sibul ja sidrunikoor kergelt läbi, seejärel lisa krevetid. Prae veidi veel, aga jälgi, et krevetid kuumutamise tõttu kummiseks ei muutuks.

Tõsta praetud sibula, küüslaugu ja krevettide segu mõneks ajaks eraldi kausikesega kõrvale. Tõsta pannile hakitud tomatid ja lisa vein. Sega ja keeda, kuni kogus on poole võrra vähenenud. Vala hulka koor. Kui kaste keema läheb, lisa ka krevetid ja sibulad uuesti pannile. Maitsesta mee ja tsillikastmega. Umbes minuti pärast eemalda kaste tulelt ja pigista sidrunist mahl kastme hulka. Maitsesta soola ja musta pipraga.

Keeda pastat pakil oleva õpetuse kohaselt soola ja oliiviõliga maitsestatud vees al dente´ks. Kurna pasta, vala sellele kaste, puista üle peterselliga ja riivitud parmesani juustuga.

Magustoit: Kitsejuustuvaht kirssidega

Vaja läheb:

350 g pehmet kitsejuustu

300 ml 35% koort

1 tl vanillsuhkrut

30 g võid

1 sl pruuni suhkrut

värskelt jahvatatud musta pipart

1/3 sidruni riivitud koor

8 cl portveini või kirsilikööri

100 g kivideta kirsse

Valmistamine:

Vahusta koor vanillsuhkruga ja lisa vähehaaval kitsejuust. Sega kohevaks ja aseta mõneks ajaks külma. Sulata või koos pruuni suhkru, musta pipra ja riivitud sidrunikoorega. Lisa vähehaaval segades portvein või kirsiliköör, kuumuta, kuni konsistents muutub siirupiseks. Lisa kirsid ja kuumuta neid paar minutit. Serveeri kitsejuustuvaht koos kirssidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles