«Õhtusöök viiele» retseptid: Evelin üllatas nõgesekotlettidega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Kivimaa
Evelin Kivimaa Foto: Christo Neemre

Esmaspäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi julge väljaütlemisega kirjaneitsi Evelin Kivimaa.

Evelin Kivimaa on kirjanik, kes tegutseb ka ajakirjaniku ja Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialistina. Evelin on kirjutanud näiteks luulekogu «Aguliprintsess» ja romaani «Armunäljaste festival». Ta on välja andnud ka armastuslugude kogumiku ja mitte ilmaasjata ei nimeta kirjanikest külalised Evelini «Eesti oma Barbara Cartlandiks». Viimasel ajal on ta end rohkem pühendanud elulooraamatute kirjutamisele, tema sulest on ilmunud «Arvo Kukumägi. Alasti elu» ja avaldamise järge ootab raamat Üllar Jörbergist. Evelin on armas ja soe inimene, kui aga mingi teema teda ärritab või õiglustunnet riivab, ei jäta ta seda enda teada. Evelin on karsklane.

Esimene eelroog: nõgesekotletid

Vaja läheb:

nõgesed

kartul, lillkapsas vms meelepärased köögiviljad

mugulsibulad

paar muna

täistera- või rukkijahu

maitsestamiseks soola, pipart ja hakitud tilli

praadimiseks taimeõli

Valmistamine:

Pane kindad kätte ja korja kotitäis kõrvenõgeseid. Kalla nõgesed üle keeva veega, lase minutijagu seista ja kalla vesi pealt ära. Enam nõges ei kõrveta. Eemalda puitunud varred ja haki nõgesed peeneks, olgu siis kääridega või köögikombainiga. Saadud nõgesehakkliha võiks olla umbes 1/3 – 2/3 osa kotletitainast. Nõgesehakklihale lisa keedetud-kooritud-purustatud kartulid, lillkapsas vms juurikad. Samuti lisa peeneks hakitud sibul. Klopi juurde mõni muna, et tainas kenasti koos püsiks, ning maitsesta. Vajadusel lisa jahu, et saada parasjagu paks tainas, ning prae kuumas õlis hõrgutavad kotletid. Serveeri koos hapukoorega, mis on maitsestatud soola ja hakitud tilliga. Lisandiks rediseviilud. (Taimetark Mercedes Merimaa retsepti ainetel)

Teine eelroog: taljesõbralik salat graatsiliste porgandilaastudega

Vaja läheb:

seedriseemned

porgand

roheliste salatite segu: rukola, lehtsalat jms meelepärane

palsamiäädikas

oliiviõli

Valmistamine:

Puhasta porgandid ja tõmba aedviljakoorijaga porganditest õhukesed laastud. Marinaadiks sega kokku võrdsetes osades palsamiäädikat ja oliiviõli ning luba porgandilaastudel selles puhata toatemperatuuril vähemalt kaks tundi. Seejärel rösti porgandid pannil, kuni need koolduvad graatsiliste pruunide ja krõbedate laastudena. Pruunista kuival pannil seedriseemned. Rebi taldrikule salatilehed, puista peale jahtunud porgandilaastud ja seedriseemned. Salatikastmeks nirista peale ülejäänud marinaad. Serveeri koos täisteracroissantiga.

Pearoog: pähkliteki all puhkav forell koos köögiviljade vikerkaarega

Vaja läheb:

forellifilee tükid

sinihallitusjuust

kreeka pähklid

murulauk ja basiilik

sulatatud juust

tomatid

kuivatatud mustad ploomid

Valmistamine:

Haki koostisosad peeneks, sega kokku  ja kanna küllusliku kihina kalatükkidele. Keera kalatükid fooliumisse ja küpseta ahjus või grillil. Serveeri koos kergelt küpsetatud värviliste köögiviljaliistakutega, nt kollane, oranž ja roheline paprika, punane tomat jms. (Veidi muudetud kujul Martti Koppeli retsept kokasaatest Hommikuköök)

Magustoit: küpsetatud mangojäätis loojumas mustsõstrapadjale

Vaja läheb:

piparkoogitainas

mustsõstrad vms meelepärased marjad

1 l mango- või mango-melonijäätis

6 munavalget

suhkur

sidrunimahl

Valmistamine:

Rulli piparkoogitainas õhukeseks, kata sellega ümmarguse ca 25 cm läbimõõduga ahjuvormi põhi ja küpseta ahjus valmis. Lase koogipõhjal jahtuda. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, sega juurde heldelt suhkrut ja veidike sidrunimahla. Kata koogipõhi üleni mustsõstarde kihiga, külmutatud marjad tuleks eelnevalt sulatada. Lõika sügavkülmast võetud jääkülm kollane jäätis umbes 3 cm paksusteks viiludeks ja tõsta marjadele, osa jäätist võib üle jääda. Laota peale munavalgevaht nii, et ei jääks ühtki pilu, kust soojus jäätisele ligi pääseks. Küpseta 225–240kraadises ahjus mõned minutid, kuni munavalgevahu tipud saavad kauni kuldpruuni värvi. Kooki tuleb nautida kohe pärast ahjust väljavõtmist, sest jäätis sulab toatemperatuuril kiiresti. Serveeri koos marjakrõpsudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles