«Õhtusöök viiele» retseptid: Evelin üllatas nõgesekotlettidega
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi julge väljaütlemisega kirjaneitsi Evelin Kivimaa.
Evelin Kivimaa on kirjanik, kes tegutseb ka ajakirjaniku ja Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialistina. Evelin on kirjutanud näiteks luulekogu «Aguliprintsess» ja romaani «Armunäljaste festival». Ta on välja andnud ka armastuslugude kogumiku ja mitte ilmaasjata ei nimeta kirjanikest külalised Evelini «Eesti oma Barbara Cartlandiks». Viimasel ajal on ta end rohkem pühendanud elulooraamatute kirjutamisele, tema sulest on ilmunud «Arvo Kukumägi. Alasti elu» ja avaldamise järge ootab raamat Üllar Jörbergist. Evelin on armas ja soe inimene, kui aga mingi teema teda ärritab või õiglustunnet riivab, ei jäta ta seda enda teada. Evelin on karsklane.
Esimene eelroog: nõgesekotletid
Vaja läheb:
nõgesed
kartul, lillkapsas vms meelepärased köögiviljad
mugulsibulad
paar muna
täistera- või rukkijahu
maitsestamiseks soola, pipart ja hakitud tilli
praadimiseks taimeõli
Valmistamine:
Pane kindad kätte ja korja kotitäis kõrvenõgeseid. Kalla nõgesed üle keeva veega, lase minutijagu seista ja kalla vesi pealt ära. Enam nõges ei kõrveta. Eemalda puitunud varred ja haki nõgesed peeneks, olgu siis kääridega või köögikombainiga. Saadud nõgesehakkliha võiks olla umbes 1/3 – 2/3 osa kotletitainast. Nõgesehakklihale lisa keedetud-kooritud-purustatud kartulid, lillkapsas vms juurikad. Samuti lisa peeneks hakitud sibul. Klopi juurde mõni muna, et tainas kenasti koos püsiks, ning maitsesta. Vajadusel lisa jahu, et saada parasjagu paks tainas, ning prae kuumas õlis hõrgutavad kotletid. Serveeri koos hapukoorega, mis on maitsestatud soola ja hakitud tilliga. Lisandiks rediseviilud. (Taimetark Mercedes Merimaa retsepti ainetel)
Teine eelroog: taljesõbralik salat graatsiliste porgandilaastudega
Vaja läheb:
seedriseemned
porgand
roheliste salatite segu: rukola, lehtsalat jms meelepärane
palsamiäädikas
oliiviõli
Valmistamine:
Puhasta porgandid ja tõmba aedviljakoorijaga porganditest õhukesed laastud. Marinaadiks sega kokku võrdsetes osades palsamiäädikat ja oliiviõli ning luba porgandilaastudel selles puhata toatemperatuuril vähemalt kaks tundi. Seejärel rösti porgandid pannil, kuni need koolduvad graatsiliste pruunide ja krõbedate laastudena. Pruunista kuival pannil seedriseemned. Rebi taldrikule salatilehed, puista peale jahtunud porgandilaastud ja seedriseemned. Salatikastmeks nirista peale ülejäänud marinaad. Serveeri koos täisteracroissantiga.
Pearoog: pähkliteki all puhkav forell koos köögiviljade vikerkaarega
Vaja läheb:
forellifilee tükid
sinihallitusjuust
kreeka pähklid
murulauk ja basiilik
sulatatud juust
tomatid
kuivatatud mustad ploomid
Valmistamine:
Haki koostisosad peeneks, sega kokku ja kanna küllusliku kihina kalatükkidele. Keera kalatükid fooliumisse ja küpseta ahjus või grillil. Serveeri koos kergelt küpsetatud värviliste köögiviljaliistakutega, nt kollane, oranž ja roheline paprika, punane tomat jms. (Veidi muudetud kujul Martti Koppeli retsept kokasaatest Hommikuköök)
Magustoit: küpsetatud mangojäätis loojumas mustsõstrapadjale
Vaja läheb:
piparkoogitainas
mustsõstrad vms meelepärased marjad
1 l mango- või mango-melonijäätis
6 munavalget
suhkur
sidrunimahl
Valmistamine:
Rulli piparkoogitainas õhukeseks, kata sellega ümmarguse ca 25 cm läbimõõduga ahjuvormi põhi ja küpseta ahjus valmis. Lase koogipõhjal jahtuda. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, sega juurde heldelt suhkrut ja veidike sidrunimahla. Kata koogipõhi üleni mustsõstarde kihiga, külmutatud marjad tuleks eelnevalt sulatada. Lõika sügavkülmast võetud jääkülm kollane jäätis umbes 3 cm paksusteks viiludeks ja tõsta marjadele, osa jäätist võib üle jääda. Laota peale munavalgevaht nii, et ei jääks ühtki pilu, kust soojus jäätisele ligi pääseks. Küpseta 225–240kraadises ahjus mõned minutid, kuni munavalgevahu tipud saavad kauni kuldpruuni värvi. Kooki tuleb nautida kohe pärast ahjust väljavõtmist, sest jäätis sulab toatemperatuuril kiiresti. Serveeri koos marjakrõpsudega.