Jõgevamaal taaskordub jüriöö ülestõus

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassinurme mäed Jõgevamaal kutsuvad ajaloohuvilisi Mütofestile.
Kassinurme mäed Jõgevamaal kutsuvad ajaloohuvilisi Mütofestile. Foto: Mati Nuut

Aprilli lõpus kogunevad Jõgevamaale Kassinurme voorele taas muinasloo- ja ajaloohuvilised, et maha pidada Jüriöö-ülestõusu aineline rollimäng. Samas lüüakse ka käed külge Kassinurme muinasmaa edenemisele.


Juba viies aasta järjest tulevad rollimängijad ja ajaloohuvilised aprilli lõpus Kassinurme mägedesse kokku. Päeval tehakse ühiselt tööd, õhtul aga peetakse maha eepiline ajaloosündmus. Tööde ja rollimängu vahele kuulatakse arheoloog Ain Mäesalu loengut «Muinaslinnuste kaitserajatised», edastas üritust korraldav ettevõtja Mati Nuut.



Traditsiooniliselt algab pärandkultuurihõnguline nädalavahetus talgutööde ja linnuseehitamisega, päeva lõpetab poole ööni kestev Jüriöö ülestõusu rollimäng.



Nuut ise võrdles päriselus rollimängu kino ja teatriga, mis annab ise tegevustesse haaratud osalejale mitu korda intensiivsema kogemuse. Elamuse süvendamisele aitab kaasa kostüümide ja atribuutika valmistamine, töötoad ja treeningud.



Nuudi sõnul on 2000. aastate algusse ulatuv rollimängu traditsioon Eestis uus. Skandinaavia maades näiteks nähakse rollimängus lisaväärtust noorsootööle ja kultuuriturismile.



Ehitatav Kassinurme linnus on Muinasmaa teemapargi keskne rajatis, mille püstitamist alustati 2004. aastal.



Huvilised saavad rohkem informatsiooni ning registreeruda

Muinasmaa

veebilehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles