«Õhtusöök viiele» retseptid: Tauno võlus külalisi põnevate toitudega
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäevases «Õhtusöök viiele» kostitas külalisi mahetoidu pooldaja Tauno Laasik, kes on tegev Antoniuse õue Maitseelamuste kojas.
Tauno ostab kõik oma toidud turult, sest tahab kindel olla, kust üks või teine tooraine tuleb. Ta ei kasuta iial oma toitudes külmutatud kala või Poola õunu, sest kõik peab olema värske ja kodumaine.
1. eelroog: Kalkunimuna sõrnikud
Vaja läheb:
kalkunimunad
Nopri teraline juust
riivitud suvikõrvits
nisujahu
küpsetuspulber
vanillisuhkur
suhkur
sool
Valmistamine:
Purusta ja vahusta kalmunimunad anumasse, sega sinna nisujahu ja üks teelusikas küpsetuspulbrit. Seejärel lisa teraline juust ja riivitud suvikõrvits. Maitsesta vähese koguse suhkru ja soolaga ja lisa soovi korral ka vanillisuhkur. Kuumale pannile valada õli ja valada väike kogus segu pannile ning küpsetada niikaua kuni valmivad sõrnikupallid. Serveeri hapukoore, soolakala ja kalamarjaga
2. eelroog: Suitsuvutisalat vutisüdametega
Vaja läheb:
roheline salat
pehme juust
idusid
vutimunad
tükeldatud suitsuvutt
praetud vutisüda
Kaste:
küüslaugupea
2 basiilikutaime
mett
jõhvikamahl
sool, pipar
oliiviõli
Valmistamine:
Mikserda läbi roheline salat, pehme juust, idud ja eelnevalt keedetud vutimunad. Kastmeks segada kokku jõhvikamahl, mesi ja oliiviõli. Salatile maitse andmiseks lisada hulka üks terve küüslaugupea ja kaks basiilikutaime. Maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste salati peale ja paku juurde pannil praetud vutisüdameid.
Pearoog: Peipsi koha juljeni padjal
Vaja läheb:
kohafilee
sool, till maitsestamiseks
porgand
pastinaak
porru
oliiviõli
kuusevõrse siirup
jõhvikamahl
Valmistamine:
Maitsesta kala soola ja tilliga. Tükelda porgand, pastinaak ja porru võrdseteks osadeks ja kuumuta võiga ahjus läbipaistvaks. Pärast ahjust väljavõtmist lisada oliivõli, kuusevõrse siirup, jõhvikamahl ja sool. Maitsestatud kala pane valminud segu peale ning siis tagasi ahju. Hoia kala 200 kraadises ahjus 10 minutit.
Magustoit: Ciabatta valgehallitusjuustuga
Vaja läheb:
Brie valgehallitusjuust
rosmariinioksa tükid
oliiviõli
murakamoos
ubinasahvt
Ciabatta
Valmistamine:
Valgehallitusjuust üle valatud oliiviõliga panna 10 minutiks 200 kraadisesse ahju. Lõikuda tükkideks ciabatta ning ahjust tulnud juust määrida ciabatta peale. Kõige peale määrida murakamoosi ja maitsestamiseks ubinasahvt.