Nädala plaat: New York jazzikeeles

Hedvig Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurt Elling
Kurt Elling Foto: promo

Kurt Elling

1619 Broadway

(Concord)

Hinne 5

Midagi pole teha, peab tunnistama, et tõeliselt suured staarid jazz’is tulevad ikka USAst. Nii ka fenomenaalne muusik Kurt Elling (45), kes oma kümnenda plaadi pühendab eelmise sajandi New Yorgi ühes kuulsamas muusikatööstuse majas – The Brill Buildingis – loodud laululoomingule.

«Elling tuntud headuses» oleks ebaõiglaselt vähe öeldud artisti kohta, kes oma perfektsuses ja mitmekesisuses suudab alati üllatada. Täius sõna heas mõttes – kui loomeinimeses on olemas nii emotsionaalsus, intelligentsus, tehniline võimekus kui ka lavaline sära, siis see kooslus väärib imetlust.

12. detsembril Tallinnas esinev Elling suudab esitada nii mehist fusion’i kui smooth jazz’i, meelitades neid, kes naudivad tundeid ja mahedust, samas paeludes kuulajaid, kelle kõrv vajab hoopis keerulisemat helipilti. Ta interpreteerib plaadil veetleva enesekindlusega nii tänapäevast mitmekihilist jazz’i kui aastakümnetetaguseid igihaljaid palu. Ellingi häälekasutus on sedavõrd vaheldusrikas, et kui võrrelda seda maastikuga, siis olgem valmis sõiduks laugetel väljadel, aga ka kihutamiseks ekstreemsetel järskudel mägedel.

Samuti muutuvad meeleolud – kui alguslugu on veidi iroonilise sõnumiga gruuvikas «On Broadway», siis kohe järgmises palas «Come Fly With Me» kutsub Elling endaga koos lendlema ja teeb seda võluvalt isiklikult, lauldes end otse kuulaja südamesse. Ent ärgem jäägem unelema, sest juba järgmises meeleolus võib teid üllatada Ellingi kriitiline meel ja keel, ning seda teravust võib ta rõhutada tehnikaga, lisades häälele moonutavat distortion-efekti.

Lavastuski on plaadil paigas – võib kuulda tuntud jazz’imeeste hääli esitamas rolle, mis peegeldavad mõne pala iseloomu. Näiteks on bassimees Christian McBride üks möriseva häälega kaupmees, kes bluusiloos «Shoppin’ For Clothes» Ellingile ülikonda müüb. Kuidas ostulugu lõpeb, kuulake ise.

Elling paistab nautivat rollimänge nii muusikas kui ka lüürikas – tundub, kui teeks ta kõike mängleva kerguse ja andega. Kokkuvõtvalt, Kurt Elling on üks ahvatlevalt ebaturvaline ja vaimukas tüüp, kellega juba igav ei hakka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles