Amsterdam ei keela turistidele kanepit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amsterdam ei keela turistidele kanepit
Amsterdam ei keela turistidele kanepit Foto: SCANPIX

Hollandi Amsterdami linnapea Ebenhard van de Laan langetas otsuse, et turistidel on luba külastada linna kanepikohvikuid.

Hollandi eelmine valitsus langetas otsuse, et võetakse kasutusele niinimetatud kanepipass, mida oleks saanud kasutada vaid Hollandi kodanikud ja selles riigis elavad välismaalased, edastab BBC.

 Amsterdamis hakkab uus seadus kehtima selle aasta lõpul.

Hollandi uus valitsus teatas Amsterdami linnapeale, et kohalikul omavalitsusel ei ole õigus selliste asjade üle otsustada. Linnapea jäi endale kindlaks, öeldes et kanepi keelamine turistidele tooks kaasa kuritegevuse kasvu.

Aastas külastab Amsterdami kanepikohvikuid umbes 1,5 miljonit turisti.

«1,5 miljonit turisti lihtsalt ei ütle «Hüvasti, kanep!», vaid nad hakkavad linnas otsima salaja müüdavat kanepit. See tooks kaasa kuritegevuse kasvu ning turule võidakse paisata aina enam võltsnarkootikume. Kaoks kõik, mida me seni oleme suutnud kontrolli alla hoida,» sõnas linnapea.

Hollandis on alates 1970. aastatest kanepitooteid müüdud spetsiaalsetes niinimetatud coffeeshop`ides. Nende rajamise eesmärgiks oli kahandada narkoäriga seonduvat kuritegevust ning eraldada nõrkade ja tugevate narkootikumide tarbijad.

Hollandi üle 600 kanepikohvikust umbes kolmandik on Amsterdamis. Nende kohvikute omanike sõnul saavad nad 90 protsendi ulatuses oma sissetuleku turistidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles