Lõhn flirdib moega

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grace Kelly oma kuulsa Kelly-käekotiga.
Grace Kelly oma kuulsa Kelly-käekotiga. Foto: Peegel

Lõhnamaailm ammutab sel sügisel ainest moeklassikast – väikesest mustast kleidist.

Uutest lõhnakokteilidest õhkub sel sügisel ka vanade aegade elegantsi – flirditakse hoogsalt moemaailma klassikaga või antakse mõnele nimekale lõhnale uut hingust.

Nii on Guerlaini parfüümimaja panustanud läinud sajandi alguskümnendeil sündinud väikesele mustale kleidile, mis paitanud filmidiivade õlgu ja inspireerinud kunstnikke ning kehastab lõhnaloojate sõnul pariisitari elegantsi. La Petite Robe Noire ehk väike must kleit ongi nende sügisuudise nimi – guerlainilikult südamekujulise korgiga pudelis, millele on vormitud klaasist puhvvarrukad ja peale joonistatud musta kleidi visand. Muidugi, viimane on tunduvalt julgema joonega kui ammune originaal. Kuid seda põhjusega: aroomibukett mõjub särtsakalt, võrgutavalt ja meeldejäävalt, koosnedes tsitruselistest, jasmiinist, mustast kirsist, mustast sõstrast, õunast, roosist. Kleidi sünniaegsed parfüümid olid sellega võrreldes palju raskepärasemad.      

Ka Bossi lõhnameistrid pole pääsenud iginoore musta kleidi lummusest ja on miksinud šikilt musta pudelisse peene lillederohke Boss Nuit Pour Femme´i – ideaalne lisama naisele stiilsust ja enesekindlust nagu must kleitki seda teeb. «Naiselik ja elegantne, õhtuseks parfüümiks nagu loodud,» iseloomustab selle reklaaminägu, näitlejanna Gwyneth Paltrow parfüümi, milles leidub virsiku mahlasust ja aldehüüdide kirkust, ultranaiselikku jasmiini, kannikest ja valgeid lilli. Selle rikkalikest põhjanootidest õhkub aga sooja puitu ja pehmet sandlipuud.

Chanelgi heidab pilgu oma väärikasse minevikku, tuues pimedasse sügisesse Coco Chaneli kunagise kire Veneetsia õhtute ja oriendi vastu. Nende lõhnamaja öömustjasse pudelisse pandud luksuslikus Coco Noir´s põimuvad sandlipuu, vanilje, patšuli ja tonkaoa lõhnanoodid sama meisterlikuks tervikuks nagu šanellkostüümi tviidiniididki.

Iseenesest ju tegelikult polegi moe ja parfüümide kuramaažis midagi niiväga uut. Näiteks Hermèsi moemaja legendaarsed ja hinnalised siidsallid – Hermès carrès – on andnud kuju ja mustri 1990. aastatel sündinud ning firma Pariisi peamaja aadressi järgi nime saanud parfüümi 24 Faubourg pudelile.

Ka omaaegsel stiiliikoonil ja filmitähel Grace Kellyl on Hermèsi lõhnaloomingus oma roll. Just tema kandis kuulsaks Kelly-bag´iks Hermèsi nahast käekoti sac à dépèches, mis nägi ilmavalgust juba enne teist ilmasõda ja on moemaiaste seas nõutud kaup siiani.

Nii tema kui ka see käekott inspireerisid lõhnameistreid kokku segama nõtke, lillelise ja nahanoodiga Kelly Calèche´i – pudeliehteks kuulsa käekoti metalse pandla kuju, karbil stiiliikoon kalessis istumas.

Seevastu meeste parfüümidesse tõid Londoni olümpiamängud jõuliselt märksõna sport. Moemaailmas trendilooja imagoga Prada peen ja väärikas meesteparfüüm Luna Rossa sai nime purjejahi meeskonna järgi, mille loomist ja purjejahi ehitamist toetas ka moemaja. Üdini mehelikus lõhnas leidub greibi mõrkjat värskust, lavendli noote ja ambra soojust. Energiline Kenzo Homme Sport aga üllatab piparmündiste ja greibiste aroominootidega. Särtsu lisavad apelsin ja ingver, puidune põhjaaroom teeb koosluse eriti maskuliinseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles