Seksuaalelu edasilükkamine võib tagada suurema rahulolu suhetega täiskasvanueas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Texase ülikooli teadlane Paige Harden väidab, et seksuaaleluga alustamise edasilükkamine võib mõjutada täiskasvanuea lähisuhteid.

Uurija kasutas 1659 õde-õde või vend-vend paari kohta 16.-29. eluaastani kogutud andmestikku, mille põhjal liigitati inimesed kas varasteks (noorem kui 15), õigeaegseteks (15-19) või hilisteks (vanemad kui 19 aastat) seksuaaleluga alustajateks, vahendab teadus.err.ee.

Nagu oligi oodata, alustasid kõrghariduse ning suurema sisetulekuga inimesed sugueluga hiljem, neil oli vähem partnereid ning nad olid ka väiksema tõenäosusega abielus. Selgus ka, et nad olid täiskasvanueas suhtega rohkem rahul, mis annab põhjust väita, et seksuaalelu algus võimaldab ennustada varase täiskasvanuea lähisuhete püsivust ning kvaliteeti.

Hardeni sõnul võivad seda põhjustada suurem valivus partnerite osas, harvemad kogemused eri tüüpi lähisuhtevägivallaga ja vaimne küpsus, mis aitab lähisuhtega paremini hakkama saada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles