Uuring: lemmikloomad põhjustavad sageli kukkumisi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki lemmikloomad toovad tervisele kasu, põhjustavad nad sageli ka kukkumisi. Pildil koerajalutaja San Franciscos.
Ehkki lemmikloomad toovad tervisele kasu, põhjustavad nad sageli ka kukkumisi. Pildil koerajalutaja San Franciscos. Foto: AP / Scanpix

USAs tehtud uuring näitab, et igal aastal satub koerte ja kassidega seotud kukkumiste tõttu ligi 86 000 ameeriklast traumapunkti.

Ehkki lemmikloomadega tegelemine toob tervisele kasu, alandades vererõhku ja kolesteroolitaset ning pakkudes leevendust üksindusele, masendusele ja ärevusele, põhjustavad lemmikud sageli ka kukkumisi, kirjutab Healthday.

Nimelt satub USA traumapunktidesse koerte-kassidega seotud kukkumiste tõttu päevas keskmiselt 240 inimest, mis teeb 86 629 säärast juhtumit aastas.

Lemmikutega seotud õnnetustest raporti koostanud epidemioloog Judy Stevensi sõnul küsitakse temalt sageli, kas loomade pidamine suurendab kukkumiste tõenäosust. «Leidsime, et kaheksast miljonist kukkumisest oli üks protsent loomade põhjustatud,» sõnas Stevens küsimusele vastates.

Uuringus analüüsiti aastail 2001-2006 kogutud andmeid 66 traumapunktist üle kogu riigi. Selgus, et lemmikloomade põhjustatud kukkumistest 88 protsenti olid seotud koertega ning peaaegu kõik ülejäänud juhtumid kassidega.

Koerte tõttu viga saanutest 31 protsenti oli looma otsa komistanud, 21 protsenti aga kukkus seetõttu, et koer neid tiris või tõukas. Kassidega seotud kukkumistest 66 protsenti seisnesid kassi tõttu komistamises.

Lemmikute süül viga saanute hulgas oli kaks korda rohkem naisi ning kõige sagedamini sattusid traumapunkti alla 14-aastased lapsed ja inimesed vanuses 35-54 aastat. Enim luumurde põhjustasid lemmikud 75-85 aastastele. Looma tõttu haiglasse sattunutest kannatas 80 protsenti luumurru käes.

Koertega seotud õnnetused juhtusid enamasti kodus, harvem ka tänaval või pargis. Üheksal protsendil koertega seotud õnnetusjuhtudest komistati koerte mänguasjade otsa.

Kassidega seotud õnnetustest 86 protsenti leidis aset kodus, kusjuures 17 protsenti neist juhtus siis, kui omanik kassi taga ajas.

Stevensi soovitusel peaksid koerad omaniku ohutuse nimel kuulekuskoolituse läbima, et vähendada neile omast tirimist, tõuklemist ja hüppamist. Samuti soovitab epidemioloog loomade mänguasju mitte vedelema jätta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles