Pildid ja video: Alaskal tuli 35 000 morska kaldale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs Loode-Alaskal leiti, et seal on kaldale tulnud tuhandeid morskasid.

USA ookeani ja atmosfääri administratsioon (NOAA) avastas umbes 35 000 morska Point Layst kaheksa kilomeetrit põhjapool, edastab Yahoo News.

Point Lay on inupiati eskimode küla, mis asub Alaska pealinnast Anchorage`ist 1126 kilomeetri kaugusel.

NOAA avastas morsad kui oli tegemas oma iga-aastast mereloomade arvukuse uuringut, lennates paigast üle.

USA kalandus- ja metsandusameti esindaja Andrea Medeirose sõnul avastati morsad juba 13. septembril. Loomad liikusid kalda ja mere vahel edasi tagasi.

Asjatundjate sõnul on morskade kogunmisel umbes 50 looma elu kaotanud. Need jäid kaaslastele ette ja nad lömastati. Surnud morskadele tehakse igaks juhuks lahkamine, kuna see aitab välistada haiguse.

Teadlaste sõnul on morskade kaldale kogunemise põhjuseks kliimasoojenemine, mille tõttu on neile loomadele vajalikku merejääd vähem.

Vaikse ookeani morsad on talviti Beringi meres, kus emased toovad jääpankadel pojad ilmale. Morsad kasutavad jäätükke ka sukeldumisplatvormidena, et jõuda merepõhjas asuva toiduni.

Kui hülged suudavad ujuda lõputult, siis morsad seda ei suuda. Väsinuna tõmbavad nad end kihvade abil kas jäätükile või kivile.

Suvisel ajal temperatuur tõuseb ja jää sulab. Emased ja nende pojad liiguvad siis jääpankadel Tšuktsi merre. Viimastel aastatel on aga merejääd vähem olnud ning selle tõttu on morsad sunnitud maad leidma.

Lisaks Alaskale on morskade parvi nähtud ka Tšuktši mere äärsetest Venemaa osades.

«Morskade kaldale kogunemine on märk kliimamuutusest ja polaarjää sulamisest. Morsad näitasid sama, mida varem on näidanud jääkarud ja kohalikud põliselanikud. Kliimamuutus hävitab neile loomadele elutähtsat jääd,» selgitas asjatundja Margaret Williams.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles