Mark Rothko maal Tate Modernis langes vandaalitsemise ohvriks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Rothko maal «Black On Maroon»
Mark Rothko maal «Black On Maroon» Foto: wikipaintings.org

Londonis Tate Modern kunstigaleriis langes Mark Rotkho maal, mille väärtus on kümneid miljoneid naelu, vandaalitsemise ohvriks.

Pealtnägijate kinnitusel jalutas üks 20. eluaastates mees rahulikult 1958. aastast pärit teose «Black On Maroon» juurde, võttis välja musta värvi markeri ning tegi maalile oma graffiti: «Vladimir Umanets, A Potential Piece of Yellowism», edastab BBC.

Galerii kutsus politsei, kuid meeste ei tabatud ega arreteeritud.

Tate Moderni asjatundjad teevad kahju suurust kindlaks.

Nimetatud maal oli osa sarjast, mida tuntakse kui Seagrami seinamaalingud. Rothko kinkis need Tate Modernile 1969.aastal.

Uurimine näitas, et Rothko maalile tehtud graffiti viitab leheküljele thisisyellowism.com. Selle lehekülje taga on Vladimir Umanets ja Marcin Lodyga, kes enda sõnul peavad kunstiblogi.

Leheküljel on manifest; milles seisab: «Yellownism ei ole kunst ega mitte kunst. Yellownismi näiteid võib vaadata kui kunsti, kuid need ei ole kunst».

Maalile graffiti tegemist näinud Tim Wright kirjutas Twitteris: «Üks kutt kõndis rahulikult maali juurde võttis välja markeri ning kirjutas midagi. Täiesti sürrealistlik».

Wrighti sõnul oli tegemist hilistes 20. mehega, kellel oli habe ja kaelal tätoveering.

Tate Modern on maailma üks külastatumaid kunstimuuseume ning vandaalitsemise ajal oli seal üsna palju külastajaid.

Scotlan Yard sai maali rikkumise kohta teate eile kell 15.35.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles