USA presidendiväitlusi näeb Soome TVst

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendiks pürgivad 
Barack Obama (vasakul) ja Mitt Romney.
USA presidendiks pürgivad Barack Obama (vasakul) ja Mitt Romney. Foto: SCANPIX

Esimene televäitlus presidendikandidaatide Barack Obama ja Mitt Romney vahel tõi USAs telerite ette viimase 30 aasta suurima hulga vaatajaid. Väitlusi näitab ka Soome televisioon, ETVl sellist plaani pole.

Debatti peeti kolmapäeval Denveri ülikoolis ja see keskendus majandusele, käsitledes muu hulgas maksude, tervishoiu ja föderaalvalitsemise küsimusi. Eestis oli võimalik seda jälgida Soome rahvusringhäälingu YLE TV 1 vahendusel päev hiljem, kusjuures eetris oli see täispikkuses ja soomekeelse tõlkega.

Põhjanaabrite rahvusringhääling kajastabki Ühendriikide presidendivalimisi tänavu eriti põhjalikult, lahates teemat nii uudistesaadetes kui dokumentaalfilmides ning tuues võimalikult kiiresti eetrisse ka täismahus väitlused. Viimaseid saab vaadata ka YLE internetilehel ja rahvusringhäälingu meediaportaalis Areena, autorikaitsenõuetest tulenevalt siiski vaid Soome territooriumil.

Samuti toob Soome rahvusringhääling soomekeelse tõlkega eetrisse peamiste asepresidendikandidaatide väitlused. Tuleval neljapäeval toimuv Joe Bideni ja Paul Ryani debatt jõuab Soomes vaatajateni reedel.

Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse liikme Hanno Tombergi sõnul debattide ülekandeid plaanis ei ole, USA presidendivalimisi kajastatakse uudistesaadetes nii televisioonis kui raadios ja ETV saates «Välisilm».

Väitluste ülekannete asemel keskendub rahvusringhääling mõlema presidendikandidaadi tausta avamisele. Tombergi sõnul jõuab sarjas «Välisilm esitleb» ETV eetrisse värske dokumentaalfilm Barack Obamast ja Mitt Romneyst.

12. novembril näitab ETV aga Neeme Raua dokumentaalsaadet presidendivalimistega seotud ootustest. Mäletatavasti läks neli aastat tagasi eetrisse Raua film «Kuidas edasi, USA?», mis uuris ameeriklaste ootusi seoses ametisse astuva president Obamaga. Uus dokumentaalfilm jälgib nelja aasta jooksul toimunud muutusi hoiakutes ja ameeriklaste ootusi seoses peatsete valimistega.

Kolmapäeval peetud debatt kogus Ühendriikides üle 70 miljoni vaataja, mis meediauuringute ettevõtte Nielsen hinnangul on suurim esimese debati vaatajaskond pärast aastat 1980, kui Jimmy Carteri ja Ronald Reagani väitlust jälgis üle 80 miljoni ameeriklase.

Debatt tekitas ohtrat vastukaja ka sotsiaalmeedias, olles Twitteris läbi aegade kajastatuim poliitiline sündmus. Twitteri ametliku blogi kohaselt saadeti debati ajal üle 10 miljoni temaatilise säutsu.

Järgmised väitlused on 16. ja 22. oktoobril ning need jõuavad YLE eetrisse päev hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles