Galerii: «Dr. Surm» plaanib «teoseid» internetis müüa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Günther von Hagens koos oma «teosega»
Günther von Hagens koos oma «teosega» Foto: AP / Scanpix

Maailmas plastineeritud surnukehade näitustega palju kõmu ja vastukaja tekitanud sakslane Günther von Hagens plaanib oma «teoseid» internetis müüa.

«Dr. Surma» hüüdnime kandva Hagensi arvates ulatub ühe sellise säilitatud inimkeha hind 88 000 dollarini (üle 132 000 krooni).

Kriitikute sõnul saaks selle summa eest juba üsna korraliku auto.

Seni on mees kehavedelikest kuivatatud ja silikooniga täidetud, lahtilõigatud ja säilitatud inimkehi müünud ainult ülikoolidele õppevahenditeks.

Patoloog von Hagensi kinnitusel sai ta idee oma kätetöö müümiseks internetis sellest, et mitmed kummalisi asju koguvad kollektsionäärid näitasid inimkehade vastu huvi üles.

Von Hagensi assistent Nadine Diwersi lisas, et neil on olemas juba mitu säilitatud inimkeha, mis nad kavatsevad erakollektsionääride jaoks müüki panna.

«Need on väga kvaliteetselt säilitatud surnukehad ja saadaval küllaltki mõistliku hinna eest,» lausus Diwersi.

Naise kinnitusel on võimalik osta erinevate sisselõigetega inimkehasid. Keskmisele inimkehale saab teha  kaheksa vertikaalset ja 230 horisontaalset lõiget.

«Dr. Surm» saab talle vajalikud surnukehad eelkõige eraannetustest. Need inimesed on oma testamendis sätestanud, et peale nende surma tuleb nende maised jäänused anda teadusele.

Samas seisab Günther von Hagens silmitsi Saksa seadustes sätestatuga, et surnute rahu ei tohi häirida. Selle seaduse kohaselt on inimjäänuste lõikumine ja nende müümine keelatud.

 

«Dr. Surma» assistendi kinnitusel uurivad nende firma advokaadid, kuidas oleks lahatud inimkehi võimalik ilma seadust rikkumata eraisikutele müüa.

Seni maailma mitmes riigis  väljas olnud von Hagensi «Body Worlds» näitust on käinud vaatamas 25 miljonit inimest.

Näitustel saab näha mitmes erinevas poosis ja erinevalt lahti lõigatud surnukehi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles