Punase planeedi temperatuurid on üllatavalt kõrged

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi-kulgur Curiosity
Marsi-kulgur Curiosity Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulguri Curiosity uuring näitas, et Marsil kerkivad temperatuurid vahel üsna kõrgele.

Curiosity on nautinud nii-öelda sooja ilma hoolimata sellest, et ta uurimispaika ei ole kevad veel jõudnud, edastab Discovery News.

Marsi-kulguril on lisaks muule uurimisaparatuurile ka ilmajaam, mis kannab nimetust Remote Environment Monitoring Station (REMS). Ilmaaparatuur on Marsil mõõtnud kõrgeimaks temperatuuriks kuus soojakraadi.

Õhutemperatuur on kerkinud üle nulli rohkem kui pooltel päevadel, mil Curiosity temperatuuri mõõtnud.

Uurijate sõnul oli Marsi selline soe ilm nende jaoks ootamatu, kuna Curiosity uurimiskohaks olevas Gale`i kraatris on talv.

«Kõrged temperatuurid olid üllatavad, kuid samas ka huvitavad,» sõnas Hispaania Centro de Astrobiología teadlane Felipe Gomez.

Curiosity esmaseks ülesandeks on uurida, kas Gale´i kraatri ala võis kunagi eluks sobiv olla.

Enamik teadlasi arvab, et nüüdisajal on Marss liiga kuiv ja külm, et sealt võiks elu leida.

«Kui sellised kõrged temperatuurid jätkuvad, siis võib loota, et suvisel ajal kerkib temperatuur 20 soojakraadini. See on elu otsimise vaatepunktist huvitav nüanss. Samas tuleb teha kindlaks, kas sellised kõrged temperatuurid on juhuslikud või on need regulaarsed,» selgitas Gomez.

Kui Curiosity naudib päeval sooja, siis öisel ajal on lood hoopis teised. Pärast päikeseloojangut langeb temperatuur üsna palju. Õhutemperatuur võib langeda kuni miinus 70 kraadini.

Marsile on suured temperatuurikõikumised omased, kuna see planeet on väga kuiv ning selle atmosfääri paksus on vaid üks protsent Maa atmosfäärist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles