Akustilisel autoriõhtul osalevad tuntud muusikud

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Orav ehk Belka ja Allan Vainola teevad laupäeval Pärnus autoriõhtu.
Ivo Orav ehk Belka ja Allan Vainola teevad laupäeval Pärnus autoriõhtu. Foto: promo

Laupäeva õhtul väisavad noorte klubi-kohvikut IN tuntud alternatiivmuusikud Allan Vainola ja Ivo Orav, keda peetakse muusika tegemise kõrval headeks poeetideks.

Ürituse ühe korraldaja Toomas F. Aru teatel juurutab noortekohvik sariüritusi. Kui hiljuti sai klubis alguse muusikavoole tutvustav sariüritus "Eksperiment ekskrement", peaksid teiseks sariürituseks Aru teatel saama autoriõhtud tuntud inimestega.

"Allan Vainola on Eesti rokkmuusika ainus poeet, kes suudab kogu oma poeetilisuse väga hästi muusikas kõlama panna," põhjendas Aru esimese autoriõhtu külalistevalikut. "Ivo Orav on aga Pärnu oma poeet, keda teatakse kahjuks suuresti ainult muusikuna The Belka nime all."

Rännak läbi loomingu

Ürituse teise korraldaja Heiko Leesmendi jutu järgi teevad nii Vainola kui Orav laupäeval rännaku läbi oma loomingu autori juhendamisel.

"Allan Vainola on üks mõjukamaid Eesti rokkmuusikuid ja heliloojaid," märkis Leesment. "Tema üle kahekümne aasta kestnud muusikukarjääri jooksul on ta üles astunud mitmes bändis, kuid oma auväärse koha Eesti rokkmuusika ajaloos on ta pälvinud ansamblitega Metro Luminal ja Vennaskond. Hiljem on Vainola jätkanud edukalt ansamblis Sõpruse Puiestee. Hästi informeeritud kuulajad seostavad teda veel ansamblitega Alumiinium, sinu sädelev sõber, Kelder ja Unenäopüüdjad."

Leesment lisas, et Vainola enda ja tema esitatud teiste autorite looming kannab väga eripärast kõla, mida on võimatu ajada segi kellegi teisega.

"Metro Luminali lauljana jäi Vainolast jälg kui ühest omanäolisemast vokalistist Eestis, samal ajal kui Vennaskonna ridades on ta end tõestanud suurepärase helilooja ja instrumentalistina," teadis korraldaja. "Vainola ja Unenäopüüdjate akustiline kava ongi ainulaadne võimalus näha neid kaht osa põimumas: kuulda autori vanemat ja uuemat originaalloomingut tema enda esituses."

Tuntud ja tundmatu Belka

Ivo Orava loomingki on Leesmendi kinnitusel märksa mitmetahulisem kui see, mida teab enamik muusikasõpru ansambli The Belka kaudu.

"Ivo Orava looming on üheagselt nii tuntud kui tundmatu," ütles Leesment. "Tegelikult on Orav andnud oma panuse rohkemate bändide tegevusse ja loomingusse kui The Belka. Siia hulka kuuluvad Vennaskond ja The Tuberkuloited. Samal ajal on ta teinud koostööd ja tema loomingut on esitanud väga erinevad artistid ja bändid, nagu näiteks Tommyboy, Audru Jõelaevanduse Punt ja Väikeste Lõõtspillide Ühing."

Täna õhtul mängib Orav oma loomingut alternatiivi ja popi piirimail, viimaste aastate raadioedu ansambliga The Belka märgib ühelt poolt keldrist väljatulemist, kuid samal ajal on andnud teenitud tähelepanu, mida oleks pidanud saavutama juba varem.

"Orav toob oma uue akustilise projektiga kuulajateni metafoorsete tekstidega omaloomingu, mis peaks pakkuma nii äratundmisrõõmu kui meeldivaid uusi avastusi," tõdes Leesment. "Ootamatud arranžeeringud ja uuenduslik kõlapilt on garanteeritud."

Vainola astub klubi-kohvikus IN üles koos muusikute projektiga Unenäopüüdjad ja Orav on laval koos debüteeriva saatebändiga Kuuratsanikud.

Klubi-kohvik IN avab laupäeval uksed kell 20. Aru kinnitusel on üritusele oodatud kõik kultuuri vastu vähegi huvi tundvad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles