Naiste ajus leidub meeste DNAd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste ajus leidub meeste DNAd
Naiste ajus leidub meeste DNAd Foto: SCANPIX

USA Fred Hutchinsoni vähiuuringute keskuse uuring näitas, et naiste ajus leidub meeste DNAd.

Teadlased ei oska veel öelda, kas see on kahjulik, kasulik või ei avalda see mitte mingit mõju, edastab PLoS One.

Teadlaste arvates võib naiste ajus leiduv meeste DNA pärineda meessoost lootelt, keda naine on kandnud üsas.

Uurijatel on juba ammu teada, et raseduse ajal võivad loote rakud sattuda ema organismi ning jääda sinna aastakümneteks. Tavaliselt on need rakud loote immuunrakud  või mesenhümaalsed tüvirakud.

Nüüd tehtud uuring on esimene, mis näitas looterakkude siirdumist läbi veresoonkonna ja nende säilimist.

Uuringus tehti lahkamine 59 naise laibale. Need naised olid surres 32 – 101-aastased. Ajust võetud koeproovides tehti kindlaks vaid Y-kromosoomile omane DNA-lõik.

Uurijad leidsid mehe DNAd 63 protsendil koeproovidest. See viitab sellele, et ilming võib olla üsna laialdane. Vanim naine, kellelt DNAd leiti, oli surnud 94-aastasena.

Nähtus, milles ühe isiku rakke satub teise isiku kudedesse, kannab nime mikromerism.

Selle mõjusid on mõnevõrra uuritud, kuid kindlale seisukohale ei ole jõutud.

Teadlaste sõnul võivad võõrad rakud tekitada samalaadse hülgamisreaktsiooni, nagu toimub organite siirdamises. See võib kaasa tuua autoimmuunsüsteemi haiguse.

Osa uurijaid on arvamusel, et autoimmuunhaigused on rohkem levinud naistel selle tõttu, et raseduse tõttu võib neil tekkida mikromerism.

Loomakatsed on samas näidanud, et mikromerism võib tervisele kasulik olla. Osal juhtudel on looterakud siirdunud ema organismis kahjustada saanud kohtadesse, kus need aitavad koe paranemisele kaasa.

Uuringu teinute jaoks oli üllatuseks, et Alzheimerit põdevatel naistel esineb vähem mikromerismi ja see esineb nõrgemal kujul kui naistel, kellel ei ole neuroloogilisi haigusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles