Eunuhhide eluiga on pikem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Qingi dünastia eunuhh umbes 1910. aastal
Hiina Qingi dünastia eunuhh umbes 1910. aastal Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Koreas tehtud uuring näitas, et eunuhhid elavad kauem kui teised mehed.

Uuringu teinute sõnul näitab see, et meeste lühema eluea põhjus võrreldes naistega peitub suguhormoonides, kirjutab Current Biology.

Teadlased uurisid Korea ühe tuntuima ja pikaajalisema Joseoni dünastia andmeid.

Uuring paljastas, et eunuhhid elasid 14 – 19 aastat kauem kui ülejäänud mehed. Kui ülejäänud mehed, kaasa arvatud valitsejad, surid keskmiselt 45-aastasena, siis eunuhhid elasid keskmiselt 70-aastaseks.

100-aastaste osakaal eunuhhide sea oli ligi 130 korda suurem kui see on nüüdisajal lääneriikides.

Selline uuring oli võimalik, kuna Joseoni dünastial (1392 – 1910) on säilinud väga detailsed andmed sugulussuhete ja suguvõsa liikmete kohta.

Meestest said eunuhhid kahel viisil. Osa mehi lasi end kastreerida, et neist saaksid haaremi valvurid. Osa mehi oli kastreeritud pärast sõda või õnnetust. Valitsejasuguvõsa eunuhhidel oli võimalik abielluda, luua perekond ning adopteerida lapsi.

Uurijate sõnul võib eunuhhide kõrge vanuse taga olla suguhormooni testosterooni puudumine. Kõrge testosteroonitase või nõrgendada immuunsüsteemi ning tuua kaasa koronaararteri haigusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles