Freedom House: Eesti on internetivabaduselt esikohal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Freedom House: Eesti on internetivabaduselt esikohal
Freedom House: Eesti on internetivabaduselt esikohal Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Üha enam riike kontrollib ja takistab oma kodanike internetikasutust, püüdes sellega ennetada riigi juhtide kohta käiva kriitika avaldamist.

USA tehtud uuringu raportis seisab, et erinevates riikides on alates 2011. aastast kasvanud tsensuur, blogijate vastu suunatud vägivald ja arreteerimised, edastab Reuters.

Demokraatia eest võitleva organisatsiooni Freedom House andmetel on kõige enam piiratud interneti kasutust Pakistanis, Bahreinis ja Etioopias.

Kuid samas Tuneesias, Liibüas ja Birmas on keerulisest poliitilisest olukorrast hoolimata juurdepääs internetti lihtsustunud. Sama käib veel 14 riigi kohta.

Esikohal internetivabaduselt on Eesti, teisel kohal USA. Eestile andis esikoha võimalus hääletada internetis ning patsiendiandmetele elektrooniline juurdepääs.

Interneti juurdepääsu ja takistamise nimekirja koostamisel võeti arvesse erinevates riikides tehtavaid takistusi, sisupiiranguid ja kasutajate õigusi ning kohustusi.

Raportis seisab, et 19 riigis on blogijaid või mingil muul viisil interneti kasutajaid vangistatud, piinatud või nende vastu on kasutatud vägivalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles