Venemaal võib leitud mobiili tõttu trellide taha sattuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal võib leitud mobiili tõttu trellide taha sattuda
Venemaal võib leitud mobiili tõttu trellide taha sattuda Foto: SCANPIX

Viis kuud eeluurimisvanglas ja 1250 euro suurune trahv. Selline asi võib juhtuda Venemaal, kui kohe ei tooda politseisse leitud iPhone`i.

Sotši lähedal Adleris langetati selle nädala esmaspäeval kohtuotsus juhtumis, mis on mitu kuud Venemaal skandaali tekitanud, edastab Moskovski Komsomolets.

Suusaturist Roman Petrov sai süüdistuse Apple´i iPhone`i varguses, selle tõttu pidi ta maksma 150 000 rubla (3750 euro) suuruse trahvi.

Kohus vähendas aga kohe trahvi suurust 50 000 rublale (1250 eurot) selle tõttu, et Petrov oli enne kohut olnud viis kuud eeluurimise all.

Petrovi advokaadi sõnul mees ei varastanud iPhone`i, vaid ta leidis selle Krasnaja Poljana suusakeskusest. Mees ei viinud leitud mobiili kohe politseile, vaid jättis endale, kuna oli paar päeva varem kaotanud täpselt samalaadse iPhone 4Si.

Petrov kinnitas kohtule, et ootas mobiili omaniku kontaktivõttu. Lisaks teadis ta, kui lihtne on iPhone`i asukoha jälitamine ning selle tõttu ei olnud tal mingeid vargusmõtteid.

Paari nädala pärast tuli Petrovi juurde mees, kes esindas võime. Mees sõnas Petrovile, et tema käes peaks olema leitud mobiil.

Petrov läks pärast seda politseijaoskonda, et leitud iPhone üle anda. Petrov sai üllatuse osaliseks, kui ta arreteeriti ja ta lõpuks pidi viis kuud trellide taga olema.

Mobiiltelefoni omanikuks paljastus teismeline Vladimir Matijevski, kelle arvates Petrov ei varastanud tema mobiili. Matijevski palus Petrovi vabastada, kuna tal ei ole tema suhtes mitte mingeid nõudmisi.

Võimud aga seda ei teinud. Kohtus käidi välja ka versioon, et Petrov ei olnud mobiili leidnud, vaid oli selle võtnud Matijevski taskust. Isegi see, et Petrov läbis valedetektori, ei sobinud kohtule. See jäeti tõendusmaterjali seast välja.

Inimõigusaktivisti Aleksandr Popkovi üllatas Petroviga juhtunu.

«Olen endine kriminaaluurija ja näen, et Petrovi süüd ei ole tõendatud. Poiss sõnas, et ta ise kaotas mobiili ja Petrov sõnas, et  leidis selle. See, et Petrov leitud mobiili liiga kaua enda käes hoidis, ei ole kriminaalne,» sõnas Popkov.

Petrov plaanib kohtu otsuse edasi kaevata ning vajadusel läheb kas või Euroopa inimõiguskohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles