Jeesus oli abielus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papüürusfragment, mis viitab, et Jeesus võis olla abielus
Papüürusfragment, mis viitab, et Jeesus võis olla abielus Foto: SCANPIX

USA Harvardi ülikooli ajaloolase Karen Kingi sõnul on väike papüürusel kirjutis tõenduseks, et Jeesus võis abielus olla.

King tutvustas eile neljandast sajandist pKr pärit kopti käsikirja fragmenti, kirjutab nydailynews.com.

Ajaloolase sõnul on see ainus seni leitud kirjutis, millel Jeesus viitab oma naisele.

Kirjutises on dialoog, milles Jeesus kasutab väljendit «minu naine». Lisaks on seal ka nimi Maria, mis Kingi arvates viitab Maarja Magdaleenale.

Maarja Magdaleenat mainitakse Uues testamendis.

King tutvustas papüürusefragmenti ja sellel olevat kirjutist Itaalias Roomas religioonikonverentsil. Sellel osalenute arvates võib see leid kristlikus kultuuris, usus ja arusaamades muutusi tekitada.

Nimetatud papüürus leiti Egiptusest ning sellel on kaheksa lauset.

Kingi sõnul ei kinnita see leid lõplikult, et Jeesus oli abielus. Samas näitab papüürusel olev tekst, et varajaste kristlaste jaoks olid perekonna ja abielu teemad tähtsad.

Uurija lisas, et papüürusel olevas dialoogis arutatakse ka seda, kas Maarja Magdaleena on jüngriks sobiv ning Jeesus vastab, et see naine sobib jüngriks.

Papüürusefragment kuulub erakollektsiooni. Selle omanik kontakteerus Kingiga, et teadlane sellel oleva teksti ära tõlgiks.

Ei ole teada, kust või millal see leiti. Teada on vaid, et see pärineb Egiptusest ning sealne kuiv kliima on aidanud seda säilitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles