Austraalia puuraidurid raiusid kogemata teadlaste töö maha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia puuraidurid raiusid kogemata maha teadlaste töö. Adelaide`i ülikooli teadlane näitamas puutükki, mis neil alles jäi
Austraalia puuraidurid raiusid kogemata maha teadlaste töö. Adelaide`i ülikooli teadlane näitamas puutükki, mis neil alles jäi Foto: SCANPIX

Austraalias raiusid puuraidurid kogemata maha teadlastele uurimiseks olnud puud.

Tegemist oli Adelaide´i ülikooli 141 puuga, mis pandi kasvama 13 aastat tagasi, edastab The Australian.

Teadlaste eesmärgiks oli leida, mis põhjustab ühte puuhaigust.

Adelaide´i ülikool nõuab nüüd puud kogemata maha võtnud firmalt kompensatsiooniks ühte miljonit Austraalia dollarit, kuna uurimistöö objektid hävitati ja uuringut tuleb otsast alustada.

Teadlased uurisid, kuidas puuhaigus Mundulla Yellows tapab puid, eelkõige eukalüpte.

See puuhaigus hakkas Austraalias levima 1970. aastatel saades alguse Lõuna-Austraaliast Mundullast.

«Olime 13 aastat teinud uuringuid ning uurimisobjektidest ilma jäämine takistab edasisi uuringuid,» teatas Adelaide`i ülikooli asekantsler Mike Brooks.

Ülikool andis puud maha raiunud firma kohtusse. Kohtudokumentides seisab, et puud raiuti maha möödunud aasta novembris tööliste poolt, kes said käsu ülikooli lähedane ala liigsest taimestikust puhastada. Kuigi töökäsk ei käinud aiaga ümbritsetud puude kohta, võeti need ikkagi maha. Puudelt eemaldati ka metallplaadid, mille oli kirjas puude tervislik seisund.

«Nende puude abil uurimisime patogeene, mis tekitavad puudele Mundulla Yellows haigust. Uuring katkes puude kaotuse tõttu,» teatas ülikool kohtus.

Ülikooli ala puhastamise töö eest vastutanud firma esindaja sõnul ei ole nende töölised juhtunus süüdi, kuna ülikool ei andnud kindlat juhendit, et katsealuste puudega ei tohi midagi teha.

Ülikooli esindaja sõnul võeti kaks puud kogemata maha juba 2008. aastal. Pärast seda olevat ülikool väljastanud käsu, et katsepuude alale ei tohti mitte keegi siseneda ilma selle ülikooli teadlasteta.

Teadlastele jäid alles siiski mõned katsepuudelt võetud osad ja koeproovid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles