Galerii: paleontoloogid leidsid kriidiajastu krokodilli fossiili

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonis eelajaloolisest krokodillistMontealtosuchus arrudacamposist
Arvutijoonis eelajaloolisest krokodillistMontealtosuchus arrudacamposist Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia paleontoloogid leidsid eelajaloolise looma jäänused, mis nende sõnul on puuduv lüli eelajalooliste ja tänapäeva krokodillide vahel.

Looma teaduslik nimi on Montealtosuchus arrudacamposi, vahendab Yahoo news.

Palo Alto piirkonnast leitud fossiili mõõtmised lubasid oletada, et see loom oli 1,5 – 1,7 meetrit pikk ja kaalus umbes 40 kilogrammi.

Paleontoloogid lisasid, et Montealtosuchus arrudacamposi elas kriidiajastul 80 – 85 miljonit aastat tagasi.

«Selle looma jäänuste ehitus lubab ta paigutada varajaste eelajalooliste ja tänapäeva krokodillide vahele, olles seega ühenduslüliks,» lausus Rio de Janeiro ülikooli paleontoloog Felipe de Vasconcellos.

Ta lisas, et loom ei elanud soos ega muus vesises keskkonnas, vaid kuival maal ja suutis kiiresti liikuda.

«Ta sõõrmed olid ettepoole. Kui ta aga vette läks, siis pidi ta pea veest väljas hoidma, muutudes sellega kiskjatele kergeks saagiks. Looma silmad asetsesid küljel, nagu teistel maismaaloomadel,» selgitas Vasconcellos.

Uus leid lubab paleontoloogidel varasemad teooriad, et krokodillid pärinevad põhjapoolkeralt, kahtluse alla seada, sest neist piirkondadest pole erinevatel ajastutel elanud krokodille ühendavaid liikidejäänuseid leitud.

«Võib –olla pärinevad krokodillid hoopis lõunapoolsetelt aladelt ning mitte Põhja-Ameerikast ja Euroopast nagu on seni väidetud,» lisas Vasconcellos.

Paleontoloogi arvates võisid esimesed krokodilliliigid ilmuda Lõuna-Ameerikas või Aafrikas, kus nad tollasel ühiskontinendil segunesid.

«See aga muudab pilti, kuidas terve liik alguse sai,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles