Õlu aitab ennetada südamehaigusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu aitab ennetada südamehaigusi
Õlu aitab ennetada südamehaigusi Foto: SCANPIX

Väljaandes Cell Metabolism avaldatud artiklis seisab, et õlle mõõdukas tarbimine aitab takistada diabeedi ja südamehaiguste teket.

Neid haigusi aitab ennetada õlles leiduv nikotiinamiid-ribosiid (RN).

Lisaks on selles joogis palju räni, mida seostakse luudega. Uuringus osalenud vanemaealistel katsealustel, kes jõid õlut, oli luustik tugevam ja tervem. Samas aga üle kahe annuse õlle joomine kasvatas märgatavalt luumurdude tekkevõimalust.

Itaalia organisatsiooni Fondazion di Ricerca e Curan asjatundjate poolt 2011. aastal tehtud uuring näitas, et õlle tarbimine kahandab infarktiriski 31 protsendi võrra. Maksimaalselt soovitatakse tarbida üks klaas õlut päevas.

Mõõdukas õlle joomine aitab ennetada ka neerukivide teket. Teooria kohaselt tagab õlle suur veesisaldus neerude parema töö. Vähene vesi aga võib neerude tööd aeglustada.

 Meditsiiniväljaandes The New England of Medicine avaldatud artiklis seisab, et üks annus õlut päevas kahandas närvisüsteemi haiguste nagu näiteks Alzheimeri tõve teket umbes 20 protsendi võrra.

Selles uuringus osales üle 11 000 eaka naise, kellest õlle tarbijate vaimne tervis ja ajutöö oli parem eakaaslaste omast, kes õlut ei tarbinud.

Asjatundjate sõnul on õlles tervisele kasulikke ja haigusi ära hoidvaid aineid, kuid samas võib hea mõju kaduda, kui seda jooki tarbitakse liiga palju.

Naistel soovitatakse maksimaalselt päevas tarbida kaks alkoholiannust ja meestel neli annust.

Üks alkoholiannus on 0,3 liitrit õlut või siidrit ning klaasitäis ehk 12 sentiliitrit punast või valget veini või neli sentiliitrit viina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles