Ameeriklanna peab elus püsimiseks sööma iga 15 minuti järel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lizzie Velasquez
Lizzie Velasquez Foto: Facebook

USAs Texase osariigis Austinis elav Lizzie Velasquez kaalub vaid 25 kilogrammi ning ta keha rasvaprotsent on peaaegu null.

21-aastane naine ei ole samas anorektik, kirjutab The Telegraph.

Velasquezil diagnoositi ebatavaline sündroom, mille tõttu tal ei ole võimalik kaalus juurde võtta. Senise kehakaalu säilitamiseks peab naine sööma iga 15 minuti tagant ehk päevas sööb ta umbes 60 korda.

Hoolimata suurest toidukogusest ei ole naise kehakaal tõusnud.

«Kaalun end regulaarselt ning kui ma olen kasvõi gramme juurde võtnud, on see minu jaoks suur rõõm. Ma söön väga tihti, et mul energiat oleks,» selgitas ameeriklanna.

Velaquezi sõnul sööb ta väga rasvarikkaid ja palju kilokaloreid andvaid toite. Ta menüüs on kartulikrõpsud, pitsa, šokolaad, koogid, sõõrikud, jäätis, nuudlid, grillkana.

«Saan tihti kuulda, et on anorektik, kuid ma ei ole. Söön selliseid toite, mis teistele võivad liigseid kilogramme tekitada,» selgitas naine.

Lizzie Velasquez sündis neli nädalat enne tähtaega ning oli alakaaluline. Arstid leidsid, et emaüsas kaitses teda minimaalne kogus lootevett. Arstid olid üllatunud, et ta üldse ellu jäi.

Arstide arvasid esialgu, et tal on geneetiline haigus De Barsy sündroom. Kuid kuna sellega kaasneb ka madalam intelligentsus ning õppimisraskused, siis see välistati. Velasquez õpib ülikoolis ning on oma kursuse üks edukamaid õppureid.

Geneetikud ei suutnud leida talt ühtegi geneetilist haigust.

Lizzie Velasquezit on uurinud suur osa maailma mainekatest teadlastest ja arstidest.

Texase ülikooli geneetikaprofessori Abhimanyu Gargi arvates on naisel neonataalse progeeria sündroom, mis põhjustab enneaegset vananemist, rasva kaotust näolt ja kehalt ning kudede taandarengut.

Selle sündroomi käes kannatajatel on tavaliselt kolmnurkne ja enneaegselt vananenud nägu.

«Maailmas on selle sündroomi põdejaid, kuid Lizzie on neist erinev. Tal on teistega võrreldes tervemad luud, siseorganid ja hambad. Jätkame tema uurimist ja loodame, et saame selle haiguse kohta rohkem teada,» sõnasid arstid.

Sel kuul ilmub USAs Lizzie Velasquezi haigusest rääkiv raamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles