Malaisias tegutseb maailma esimene orangutanide haigla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisias tegutseb maailma esimene orangutanide haigla
Malaisias tegutseb maailma esimene orangutanide haigla Foto: AP / Scanpix

Malaisias tegutseb maailma esimene orangutanide haigla.

Kõik Bukit Merahs asuva haigla patsiendid on eelkõige väikesed orangutanid, kirjutab Daily Mail.

Orangutanid on ohustatud liik ning ilma selle haiglata oleks nende säilimine ohus.

Praegu on selles haiglas  23  noort orangutani, kelle ema on nad hüljanud. Ilma emapiimata jääks nad nälga ja oleksid alatoitunud. Haigla hoolitseb hüljatud orangutanipoegade eest, pakkudes neile turvalist keskkonda.

«Hoolitseme nende eest, nagu inimlaste eest hoolitsetakse. Patsiendid saavad iga kahe tunni tagant piima ja nende tervislikku seisundit, kaasa arvatud ka südametööd ja pulssi kontrollitakse. Loomulikult mängitakse nendega,» sõnasid haigla töötajad.

Väikestel loomadel on lastevoodid koos patjade ja tekkidega. Ka kannavad väikesed ahvid mähkmeid. Need, kelle kehatemperatuur on liiga madal, pannakse inkubaatorisse.

Igal hommikul pestakse beebiorangutanid antiseptikuga üle ja neid kaalutakse. Ka jälgitakse, et nad magaksid 15 tundi ööpäevas.

Kui väiksed ahvid saavad aasta vanuseks, viiakse nad nii-öelda väikelaste osakonda, kus neid õpetatakse looduskeskkonnas hakkama saama.

Maailma loodusfondi andmetel on Borneo orangutanide arv looduses 45 000 – 70 000 vahel.

Orangutan (Pongo pygmaeus) on Kalimantani ja Sumatra ürgmetsade ruuge karvastikuga inimahv.  Täiskasvanud isase pikkus on  1,5 – 1,8 meetrit, käte siruulatus kuni 2,25 meetrit. Emane on väiksem. Elab puude otsas, maapinnale tuleb harva.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles