Marsi-kulgur Curiosity tegi endast portreefoto

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi-kulgur Curiosity portreefoto
Marsi-kulgur Curiosity portreefoto Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulgur Curiosity tegi Punasel planeedil endast foto.

Curiosityu suunas ühe oma 17 kaamerast endale ja nii valmiski «nägu Marsil» foto, edastab msnbc.com.

Aparaat, millega Curiosity endast pildi tegi on Mars Hand Lens Imager ehk MAHLI ning see on kulguri 2,1-meetrise robotkäe otsas.

Pildil on näha Curiosity kaugvaatlus masti ehk «nägu» ning Marsi maastikku.

Fotol olev «silm» on ChemCam instrumendi lääts, mis suunab laserkiiri, võimaldades uurida nende abil Marsil leiduvaid aineid ning kivimeid.

Fotol on näha ka kahte neljakandilist «silma», mis on kaks Mastcam kaamerat.

Neli väiksemat «ümarat» silma, mis on kulguri külgedel, on kõrgresolutsioonilised ja mustvalgeid pilte tegevad Navcam kaamerad.

Nüüdne portreefoto on punaka tooniga, kuna kaameraläätsed on kaetud Marsi pinnase punaka tolmuga.

Teadlased loodavad, et järgnevatel kuudel on kulgur ikka töökorras ning teeb uusi pilte nii Marsi pinnast kui ka endast.

Curiosity kahe aasta pikkune missiooni, mille maksumus on 2,5 miljardit dollarit, eesmärgiks on uurida Gale`i kraatrit ning ka seda, kas Marsil võis leiduda või leidub süsinikul põhinevat elu.

Curiosity liigub geoloogiliselt huvi pakkuva paiga suunas, mis kannab nime Glenelg. Hiljem aga peaks uurima viie kilomeetri kõrguseid Mount Sharp mägiala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles