Taaslinastub digitaalselt taastatud mängufilm «Naerata ometi»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaslinastub digitaalselt taastatud mängufilm "Naerata ometi"
Taaslinastub digitaalselt taastatud mängufilm "Naerata ometi" Foto: Eesti Filmiarhiiv


Põlvamaal filmitud Leida Laiuse ja Arvo Iho mängufilm «Naerata ometi» taaslinastub  7. septembril  kell 15.00 Põlvamaal Tilsi Põhikooli saalis ning kell 19 Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses. 

Publikuga kohtumas on filmi tegijad ja näitlejad. Samal päeval kell 12 avatakse Põlvamaal Taevaskojas ka «Sajandi 100  võttepaika» infotahvel.

«Naerata ometi» filmiti 1985. aasta kevadel ja suvel peamiselt Põlvamaal Tilsi lastekodus ja selle ümbruses, võtted toimusid ka Põlvas, Võrus ja Tallinnas. Filmi stsenaarium on kirjutatud Silvia Rannamaa omal ajal väga menuka noorsooromaani «Kasuema» ainetel.

Silvia Rannamaa romaani peategelasest Kadrist on filmis saanud Mari

Filmis on sündmustik toodud 1960. aastate algusest 1980.aastate keskpaiga Eestisse. Mari isa on pärast abikaasa surma andnud tütre kasvatada lastekodusse.

Kuigi Mari põgeneb lastekodust tagasi Tallinnasse üsna varsti, peab ta siiski  juba järgmisel päeval lastekodusse tagasi pöörduma.
 

Leida Laiuse ja Arvo Iho film «Naerata ometi» on väga valus lugu vanemateta kasvavate laste endaga ja ümbritseva maailmaga toimetulemisest.

Film pälvis omal ajal suurt huvi niihästi Eestis, Nõukogude Liidu kinodes kui ka välismaal, seda näidati Prantsumaal, Soomes, Saksamaal jm. 1986. aastal kinodesse jõudnud noorsoofilm pävis ka riikliku kultuuripreemia.
 

Filmi peaosas, Marina näeme Põlva koolitüdrukut  Monika Järve, teist peaosa filmis, Robit, mängib Hendrik Toompere Jr.

Teistes osades Tauri Tallermaa, Siiri Sisask, Helle Kuningas jt. Operatoritöö on teinud Arvo Iho, kunstnik on Tõnu Virve, helilooja Lepo Sumera.


«Naerata ometi» on digitaalselt taastatud programmi Eesti film 100 raames. Pärast Tilsi ja Põlva linastusi näidatakse seda veel ka Tartus (10. septembril) ja Tallinnas (11. ja 12. septembril), Eesti filmiklassika sarjas jõuab see peagi ka DVDle.

«Naerata ometi» taaslinastus on üks Eesti filmi 100. juubeli aasta tähtsündmusi.



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles