USA vang saab maksumaksjate raha eest sugu vahetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Kosilek võttis hiljem endale nimeks Michelle Kosilek
Robert Kosilek võttis hiljem endale nimeks Michelle Kosilek Foto: SCANPIX

USA kohus langetas eile otsuse, et mõrva eest  eluaegset vanglakaristust kandev isik saab maksumaksjate raha eest sugu vahetada.

Robert Kosilek tappis 1990. aastal julmalt oma naise ning ta saadeti trellide taha, edastab Yahoo News.

Meestevanglas karistust kandev Robert Kosilek muutis oma nime Michelle Kosilekiks ning hakkas hormoonravimeid võtma. Mehest naiseks saada tahtva Kosileki kinnitusel on ta end alati naisena tundnud.

Kohtunik Mark Wolfi sõnul on tegemist esimese juhtumiga, kus vang saab võimaluse soovahetuseks.

Kosilek pidas pikka aega võitlust, et ta sugu vahetada saaks. Esimest korda esitas ta kohtule soovahetuse võimaldamise palve 12 aastat tagasi. Kaks aastat tagasi kinnitas kohus, et Kosilekil on sooidentiteediga probleeme, kuid soovahetusoperatsiooniks luba ei antud.

2005. aastal esitas Kosilek kohtule veel ühe taotluse, kinnitades, et operatsioon on talle hädavajalik.

Kohus langetas nüüd otsuse, et Kosilekil on vaja soovahetusoperatsiooni.

«Kohus leidis, et Kosileki puhul on eiratud USA põhiseaduse kaheksandat lisandust, mille kohaselt kõigil on õigus vajalikule meditsiiniabile,» selgitas kohtunik.

Vanglaametnike sõnul tähendab Kosileki soovahetus turvariski, kuna pärast soovahetust võib ta meessoost kaasvangide rünnaku alla sattuda ning ta võidakse isegi tappa. Naistevanglas ei pruugita temasse samuti hästi suhtuda.

Kohtunik Wolfi sõnul peavad vangla esindajad pärast Kosileki soovahetust talle uue kinnipidamiskoha leidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles