Gambia nõiad jootsid ohvritele hallutsinogeene

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gambia nõiad jootsid ohvritele hallutsionogeene
Gambia nõiad jootsid ohvritele hallutsionogeene Foto: AFP / Scanpix

Gambias lasid nõiad röövida suure hulga inimesi, kellele nad hallutsinogeene sisse jootsid.

Inimröövide pealtnägijate ja nõidade käest pääsenute sõnul on politsei, luure ning isegi presidendi ihukaitse asjaga seotud, kirjutab abc.net.au.

Amnesty Internationali andmetel on nõiad lasknud röövida vähemalt 1000 inimest, kellele sisse joodetud ained on tekitanud tõsiseid terviseprobleeme, eelkõige neeruprobleeme.

Kinnitamata andmetel on vähemalt kaks isikut selliste inimkatsete tagajärjel surnud.

«Mind lasid varastada niinimetatud nõidarstid ja mind hoiti kolm päeva ühes kohas kinni, kuid pärast joogikatseid lasti vabaks,» meenutas üks ohvritest.

Ohver jätkas, et joogid sisaldasid aineid, mis tekitasid hallutsinatsioone, uriini- ja väljaheitepidamatust.

Väidetavalt andis nõidadele käsu inimesi varastada ja neile hallutsinogeene sisse joota Gambia president Yahya Jammeh.

Jammehi tädi suri selle aasta alguses ja ta kahtlustab, et tädi tapeti. Röövitutele hallutsinogeenide sissejootmisega lootis ta tädi tapja kindlaks teha.

Jammeh on Aafrika mandri väikseimat riiki juhtinud alates 1994. aastast. Amnesty Internationali esindaja sõnul rikutakse selles riigis pidevalt inimõigusi.

Möödunud aastal tegi Gambia president avalduse, et kõikidel homodel tuleks pea maha võtta.

Hallutsinogeen on narkootikum, mis muudab taju ja kutsub esile hallutsinatsioone.

Hallutsinogeenid jaotatakse päritolu järgi looduslikeks ja sünteetilisteks.

Looduslike hallutsinogeenide hulka kuuluvad näiteks meskaliin (pärit peyote-kaktusest), psilotsibiin (seened), LSA (taevassinine lehtertapp ehk Morning Glory) jpt. Ka kanepisaadused võivad põhjustada hallutsinatsioone.

Sünteetiliste hallutsinogeenide tuntuim esindaja on LSD. Teistest tuntumatest sünteetilistest hallutsinogeenidest võiks mainida fentsüklidiini (PCP) ja ketamiini. Sünteetilistest ainetest arvatakse hallutsinatsioone tekitava toime tõttu selesse rühma aeg-ajalt ka ecstasy ja temasarnased amfetamiini derivaadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles