Prantsuse kirjanik: Norra oli Breiviki ära teeninud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Millet
Richard Millet Foto: SCANPIX

Mainekas Prantsuse kirjanik ja ajakirjanik Richard Millet tekitas skandaali, öeldes et Norra oli massimõrvar Anders Behring Breiviki ära teeninud.

Millet´ sõnul luges ta Breiviki 1500-leheküljelise manifesti «2083 – A European Declaration of Independence» läbi, edastab The Telegraph.

Kirjanik ei kiida Breiviki tegusid heaks, kuid pooldab ta kirjutist ja suhtumist, et liiga liberaalne ning multikultuurne ühiskond on ohtlik.

«Norra oli Breiviki ära teeninud ja selles ei ole mitte mingit kahtlust,» kirjutas Millet oma 18-leheküljelises kirjutises.

Millet kirjutises seisab veel, et Breivik pärines katkisest perekonnast, mille põhjuseks võib pidada viimase 20 aasta massilist immigratsiooni Euroopasse ning erinevate kultuuride vahelist ideoloogilist lõhet.

Kirjaniku kirjutis tekitas avaliku skandaali ning ta mõisteti hukka. Millet´kolleegi Annie Ernaux´ sõnul on Breivikit soosiv kirjutis poliitiliselt ohtlik.

«Arvan, et ta on hulluks läinud,» sõnas teine kolleeg Tahar Ben Jelloun.

Kuid oli ka neid, kelle arvates on Millet´l õigus välja öelda, mis tal öelda on.

«Ta on üks neid, kes kirjutab väga hästi. Ta arvamused võivad kahtlust tekitada, kuid see ei kahanda ta väärtust kirjanikuna,» selgitas kirjanduskriitik Alexis Jenni.

Norra kohus saatis massimõrvar Breiviki  77 inimese tapmise eest 21 aastaks trellide taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles