Vanalinnas rinnad paljaks võtnud Fideelia: mupo kiitis mu keha

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fideelia-Signe Roots
Fideelia-Signe Roots Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Naistelt nõuab topless ehk palja ülakehaga päevitamine kahtlemata omajagu julgust. Õigust, et tülikas rinnahoidja jäädavalt seljast heita - seda võimalust tahaksid näiteks ameerika naised. Ja ega meestelgi selle vastu suurt midagi olla saa...

Meie oma kodumaine staarfeminist Fideelia teab, et New Yorgis on naistel ilma särgita ringi liikuda juba 90ndatest peale seaduslik. «Väga paljud sealsed naised pole lihtsalt oma õigustega kursis,» rääkis Fideelia Elu24-le.

Naine, kes ka ise harrastab soodsa ilma korral särgi seljast heitmist, on kogenud mitmelgi korral diskrimineerimist. Eriti maapiirkondades, kus enamik teeb näo nagu mööduv topless-tütarlaps pole midagi eriskummalist, kuid selja taga haarab telefoni järele ja kutsub vankumatult korrakaitsjad.

«Kui möödunud aasta augustikuul Väike-Maarjas särgi seljast viskasin, saime Reporteriga umbes 15-minutilise klipi sellest, kuidas palja ülakehaga läbi kesklinna liikusin. Seejärel tuli aga politsei ja viis mind jaoskonda,» rääkis neid.

Fideelia oli aga oma õigustest teadlik. Nimelt polevat vähemasti Väike-Maarja kohaliku omavalitsuse tasandil koostanud määrust või reeglistikku, mis keelaks naistel palja ülakehaga avalikus kohas käimise.

Väike-Maarjas palja ülakehaga

«Politsei kutsus mulle Väike-Maarja linnapea Indrek Keskküla. Politsei päris, miks ma paljas olen. Vastasin, et ma pole paljas vaid ainult ülakeha on katmata. Mulle tutvustati seepeale Väike-Maarja heakorra eeskirja, milles pole sõnagi palja ülakeha kohta, küll aga punkt, mis keelab «lärmamise, inimeste pahatahtliku tülitamise, samuti muud kaaskodanikud rahu või kaitstust rikkuvad või inimväärikust alandavad ja ühiskondlikku moraalitunnet solvavad teod», mis ilmselt linnapea jaoks tähendabki kokkuvõtvalt palja ülakehaga ringiliikuvat naisterahvast,» muigas Fideelia.

Pärast kaht tundi jagelemist politseijaoskonnas lasti Fideelia jälle vabadusse. Küll aga sai naine pärast ütluste andmist veel ka jaoskonda kohale tulnud linnapealt noomituse.

Ka Tallinnas on Fideelia palava ilmaga särgi seljast visanuna palju segadust külvanud. «Kui Tallinna vanalinnas särgi seljast viskasin, saabus mupo vähem kui minutiga. Nad ütlesid, et keegi helistas neile,» viitas Fideelia jällegi inimeste õelatele käikudele.

Mupo tegi Fideeliale komplimendi

Esimese asjana käsivad kõik võimuorganid Fideelial alati end riietada. Nii ka mupo. «Ma ei reageerinud kohe, kuna väljas oli tõesti väga kuum ilm. Aga kuna nad väga peale käisid, siis lõpuks täitsin käsu. Üldiselt on mõlemal korral korrakaitsjad minu seisukohtadega pidanud nõustuma. Mupo tegi mulle enne meie lahkumist ka komplimendi, et ilus keha. Nii et minuga on raske midagi ette võtta, kuna puudub seadus, mille alusel palja ülakehaga naist karistada,» jääb Fideelia endale kindlaks.

Katmata ülakehaga liikumine võib olla ka kohalikes omavalitsustes erinev, kuid Fideelia meelest oleks vaja selgust, sest hetkel inimesed lihtsalt arvavad, et naised ei tohi palja ülakehaga liikuda, kuid tegelikult pole see tõsi.

«Tegemist on väljakujunenud moraalinormidega, mis on ajaloos pidevalt muutunud. On seadusepunkte, mis keelavad alasti olekut, aga palja ülakehaga olek pole seesama, mis alastiolek. Mehed liiguvad ju massiliselt palja ülakehaga, ka kaubanduskeskustes,» viitab Fideelia lokkavale ebaõiglusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles