Breiviki Templirüütlite organisatsioon oli väljamõeldis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra Oslo kohus langetas otsuse, et massimõrvar Anders Behring Breivik on süüdiv.

Ta saadeti 77 inimese tapmise eest 21 aastaks trellide taha, edastab Reuters.

Kohtunik Wenche Elizabeth Arntzen käsitles Breiviki lapsepõlve, ta äpardunud äritegemist ja ta reisi Libeeriasse.

Kohtus räägiti ka Breiviki väidetast salaorganisatsioonist, mida ta nimetas Templirüütlite organisatsiooniks.

Breivik ssõnul on ta Templirüütlite üks juhte.

Arntzen kinnitas, et uuring ei tõendanud sellise organisatsiooni olemasolu.

Tõendid näitasid hoopis seda, et Brevik veetis aastatel 2006 – 2008 palju aega mängides internetimängu World of Warcrafti.  Breivik istus arvuti taga sageli 16 tundi järjest.

Kohus tõstis esile ka Breiviki 1500-leheküljelist manifesti, mis kannab pealkirja «2083 – A European Declaration of Independence».

Ta valis aastanumbri 2083, kuna siis möödub 400 aastat sellest, kui Poola kuningas Jan III ja Lorraine'i hertsog Charles vabastasid Viini türklaste piiramisrõngast.

Templirüütlite ordu (ladina keeles Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici) oli usulis-sõjaline rüütliordu, mis tegutses 1118. – 1307. aastani. Ordu asutati ristisõdade ajal Palestiinas Jeruusalemmas.

Ordu tegevuse peatas Prantsusmaa kuningas Philippe Ilus 13. oktoobril 1307. aastal. Selle põhjuseks oli asjaolu, et kuningas ja Rooma paavst pidasid suurt võimu ja jõukust omanud ordut ohtlikuks. Ordu liikmed, kaasa arvatud viimane suurmeister Jacques de Molay tapeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles