Vaiko Eplik lennutab kinomajas sinilindu

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekujunduse autor Siim Susi ja programmikutt Vaiko Eplik Sinilinnus.
Sisekujunduse autor Siim Susi ja programmikutt Vaiko Eplik Sinilinnus. Foto: Laura Oks

Kunagi nii filmide kui legendaarsete pidudega rahvast meelitanud, kuid viimasel ajal varjusurma vajunud Tallinna kinomaja on taas ellu ärganud. Eilsest õhtust alates tegutseb tervel kinomaja esimesel korrusel kohvik-klubi Sinilind.

Uue ilme saanud ruumides tegutseva klubi üks eestvedajatest on huntkriimsilmalikult üheksal rindel tegutsev Vaiko Eplik, kes siiski rõhutab, et uue koha vedajaks pole kindlasti ta üksi, vaid kogu kohviku Must Puudel meeskond.

Epliku sõnul kipuvad ülipopulaarse Musta Puudli ruumid kitsaks jääma, kuid samas on Tallinna kesklinna vaja kindlasti üht keskmise suurusega alternatiivklubi. Kinomaja ruumid on selleks Epliku sõnul ideaalsed. Filminäitamiseks ehitatud kinosa

Sinilindu kolivad Epliku sõnul üle mitmed sündmused, mis varem toimusid Mustas Puudlis, kuhu nüüd jäävad akustilised kontserdid, luuleõhtud ja kevadel populaarsust kogunud muusikaviktoriin.
Sinilinnu suures saalis hakkavad toimuma kontserdid ja DJ-peod.

Esimene kontsert kinosaalis on juba 8. septembril, kui Eliit esineb seal improvisatsioonikavaga ning Jakob Juhkam esitleb oma värsket albumit. Eplikku sõnul lisandub bände sellele peole ilmselt veelgi ning kaasa aitavad muidugi ka DJd.

Juba on kokku lepitud Elephants from the Neptunesi kontsert. End programmikutiks nimetada paluv Eplik lubab, et suurde saali kolivad veel nii mitmed seni mujal toimunud peosarjad kui ka täiesti uued kontserdid.

Eplik meenutab, et 90ndatel kogusid rohkelt publikut kinomajas toimunud legendaarsed jungle-peod ning ka see traditsioon taaselustub Sinilinnus. Epliku sõnul kasutatakse nendel pidudel ka ainult samasugust valgustehnikat nagu 90ndatel ehk mingeid LED-lampe ei tule.

Sinilinnu sisekujunduse autor on Siim Susi, kellel Epliku sõnul on garaaž, milles sisalduva mööbliga annaks sisustada veel mitu klubi ja kohvikut. Susi ütleb kujundusest rääkides, et sõnad «taaskasutus» ja «uuskasutus» on viimasel ajal nii üleekspluateeritud, et neid uut kohta iseloomustades kuidagi kasutada ei tahaks, kuigi mööbel on tõesti pärit peamiselt sellestsamast garaažist.

Eplik ja Susi jäävad pärast arutlemist ühele nõule, et Sinilinnu interjööri saab kõige paremini iseloomustada märksõnaga «kodune». Kindel eesmärk oli ka luua turistilõksude kõrvale kohvik, kuhu on hea tulla ning mis külalist ülikalli sisustusega eemale ei peletaks.

Esialgu on Sinilinnust avatud vaid kohvikuosa, kuhu pääseb Müürivahe tänavalt, kinosaali saab siis, kui seal toimuvad üritused.

Eplik lisab, et saali kasutatakse tulevikus ka otstarbel, milleks ta ehitatud on ehk filmide näitamiseks. See kinosaal erineb siis aga kõigist teistest, sest seal hakkavad olema kohvikulauad ning ka baar.
Epliku sõnul tehakse koostööd Balti Filmi- ja Meediakooliga ning kindlasti ka teiste filmitegijatega.

Samuti loodetakse, et samas majas tegutseva kinoliidu töötajad võtavad uuendused omaks. Eplik lisab, et peaaegu oleks ühe filmi esilinastus Sinilinnus juba toimunud, aga film ei saanud paraku lihtsalt valmis.

Eplik näitab ka varsti valmivat, Riho Sibula nimelist suitsuruumi, kuhu pääseb kohvikust mööda keerdtreppi. Sellist nime kannab ruum Epliku sõnul väga lihtsal põhjusel – Riho Sibul olevat öelnud, et kui suitsuruumi pole, siis tema Sinilindu ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles