Leonardo da Vinci on ise «Püha õhtusöömaaja» freskol?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci fresko «Püha õhtusöömaaeg»
Leonardo da Vinci fresko «Püha õhtusöömaaeg» Foto: Wikipedia.org

Itaalia renessansikunstnik Leonardo da Vinci lõi mitmeid kuulsaid teoseid, nende seas ka fresko «Püha õhtusöömaaeg».

Samas on teada, et da Vinci jäädvustas ka ennast, kuid siiani ei olda kindlad kas neil maalidel ja joonistustel on ikka tema, edastab Daily Mail.

Kunstiajaloolased käisid välja vastuolulise teooria, et da Vinci jäädvustas end kuulsal «Püha õhtusöömaja» maalil, andes oma näo kahele apostlile.

Ajaloolase Ross Kingi sõnul on da Vinci nägu kahel Jeesuse apostlil – Toomasel ja Jakoobus Nooremal.

Kingi arvates oli da Vincil vanemas eas selline kreeka nina ja lehvivad juuksed nagu on kujutatud neil kahel tegelasel.

Samuti on selle maalil näha, et apostel Toomas on sõrme püsti tõstnud. Sellist žesti kasutas ka da Vinci.

Kingi sõnul leidis ta da Vinci kohta viite 1490. aastatel kirjutatud luuletusest, mille autoriks on kuulsa kunstniku sõber Gasparo Visconti.

Visconti viskab selles luuletuses nalja, et kunstnik kujutas end oma teosel, kun ta näeb nii kena välja.

King viitab ka Leonardo da Vinci portreele, mis valmis 1515. aastal. Selle tegi kuulus kunstnik oma vanemas eas. Sellel on näha da Vinci kreeka nina, pikki juukseid ja habet. Sellise välimusega on ka kuulsa fresko kaks apostlit.

««Püha õhtusöömaaeg» on ainus teos, millelt ei ole seni otsitud viiteid, kas da Vinci võis end sinna maalida,» selgitas King.

Leonardo da Vinci asjatundja Charles Nicholls lisas, et kunstnik võis soovida, et ta (Uskumatus) Toomases ära tuntaks, sest da Vinci oli ka kõiges kahtleja ja küsimuste esitaja.

«Püha õhtusöömaja» fresko asub Itaalias Milanos Santa Maria delle Grazie kloostri söögiruumi seinal. Selle tellisid Leonardo da Vinci patroonid, hertsog Ludovico Sforza ja hertsoginna Beatrice d´Este.

See valmis aastatel 1495–1498. Maali mõõtmed on 420 x 880 sentimeetrit.

Maalil asetsevad apostlid vasakult paremale : esimese kolmese grupi moodustavad Bartolomeus, Jakoobus Noorem- Alfeuse poeg ja Andreas.  Teise kolmesesse gruppi kuuluvad Juudas iskariot, Peetrus ja Johannes. Järgmise kolmese grupi moodustavad Toomas, Jakoobus Vanem-Sebedeuse poeg ja Filippos. Viimase kolmese grupi liikmed on Matteus, Juudas Taddeus ja Siimon Selootes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles