Uus kuum nimi hiphopfestivalil: Põhja-Tallinn lubab enneolematut plaadiesitlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambli Põhja-Tallinn räppar Wild Disease ehk Jaanus Saks ja vokalist Maia Vahtramäe.
Ansambli Põhja-Tallinn räppar Wild Disease ehk Jaanus Saks ja vokalist Maia Vahtramäe. Foto: Laura Oks / Postimees

Täna algaval Eesti Hiphopfestivalil üles astuv grupeering Põhja-Tallinn lubab sügiseks debüütplaati.

«Kogu materjal on salvestatud ja miksimine ning masterdamine peaks selle kuu lõpus olema. Reklaamipildid ongi veel teha,» räägib malbe olemisega 7-liikmelise bändi ainus naine Maia Vahtramäe.

Wild Disease ehk Jaanus Saks, kes on Põhja-Tallinna üks räpparitest, arvab et esikalbumist tuleb normaalne plaat. «14 täispikka lugu tuleb kindlasti, täpselt ei tea veel. Samas ei ole see liiga lühike ega ka väga pikk. Normaalne plaat,» lisab noormees ja arutleb, et kuna tänapäeval veedavad kõik väga palju aega internetis, siis tuleks ilmselt album ka digitaalsel kujul müügile panna.

Mõlemad lubavad, et šõu, mida plaadiesitluseks plaanitakse, saab olema Eesti hiphop’i ajaloos esmakordne. «Meil on sellega väga suur visioon, aga räägime lähemalt, kui asjad kindlad,» jääb Maia salapäraseks ning ei soostu isegi kontserdi kuupäeva avaldama.

Eesti Hiphopfestivalil astutakse üles viimase esinejana. «Käisin seal eelmisel aastal esimest korda ja ma ei taha ära hirmutada, aga kohati oli ikka väga hirmus,» meenutab Maia noorte möllu ja selgitab, et ta polnud lihtsalt varem sellise osaga popkultuurist kokku puutunud. «Festivali värk,» naerab Jaanus. Neiu arvab, et on ehk poiste meelest liiga n-ö korralik.
Tallinna Tehnikaülikoolis rahvusvahelisi suhteid õppiv lauljatar on ka ise festivali korraldamisel käe valgeks saanud ning kõrgkooli jõuludžässi ja Tudengite Eurovisiooni eestvedajate hulka kuulunud.

Maia ootab kõige enam Driveni esinemist. «Neil on väga huvitav lüürika ja tegijad on ka üsna noored.» EHHF-ga pea selle algusaegadest kaasas käinud Jaanus hoiab silma peal värsketel tegijatel. «Vanadest olijatest on läbi aastate kindlasti just Genka see, keda võib alati vaatama minna. Olen jälginud ka Metsakutsu tegemisi, tänavu astub ta üles suuremas koosseisus Pirados Supermacy nime all,» on mees ootusärev.

Nii Maia kui Jaanus leiavad, et festival on väga hea platvorm uute tegijate kujunemiseks. «Keegi räägib, et kuidas alustada ja mida tegema hakata. Ei pea mõtlema, et kõik on nii raske. Ei ole! Alguses mõtlesin ka, et kuidas teised seda küll teevad, aga kui juba järjepeale saama hakkad, siis mõistad, et kõik areneb omasoodu,» soovitab Jaanus julget pealehakkamist.

Hiphopfestivalil toimub korraldajate sõnul töötuba, kus saab sõnaseppadelt head nõu räpisõnade kirjutamiseks. Põhja-Tallinna lugude lüürika eest vastutab iga mees ise. «Leiame kuidagi selle ühise joone, temaatika on ees ja siis kõik lähenevad sellele vastavalt oma äranägemise järgi,» räägib Jaanus. Maia lisab: «Üldiselt Jaanus on siiani ikka kõik minu refräänide sõnad kirjutanud. Aga kuna kõik teised on nii erinevad isiksused, siis oleks keeruline teineteisele sõnu luua».

Kui väga paljude räpparite lugudes võib kuulda ropendamist, siis Jaanuse sõnul on nad selles osas tagasihoidlikumad. Maia arvates võib loo sõnum ju ropp olla, kuid oluline on pigem sõnade seadmise oskus, et see mõte inimestele kohale jõuaks, nad seda usuks ning sellest huvituks.

Kes 17. ja 18. augustil Elvas toimuvale festivalile ei jõua, saab Põhja-Tallinnale kaasa elada 29. augustil Tallinna ööklubis Arena3.

Põhja-Tallinna koosseis: Wild Disease, Kenny, Fate, Meelik Samel, Robert Loigom, Eric Kammiste, Maia Vahtramäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles