National Geographicu fotovõistluse võidutööd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
National Geographicu fotovõistluse võidutööd
National Geographicu fotovõistluse võidutööd Foto: SCANPIX

Ajakiri National Geographic avaldas selle aasta fotovõistluse võidutööd.

Ajakiri valis rohkem kui 12 000 foto seast välja 11 finaalifotot.

Fotovõistlusel osales 6615 fotograafi 152 riigist. Peaauhinnaks on Galapagose saare fotoekspeditsioon.

Parimaks fotoks kuulutati fotograaf Cedric Houini pilt pealkirjaga «Butterfly» (Liblikas). Pilt on tehtud Afganistanis kirgiiside asualal. Jurtas on näha istumas naist ja last. Fotol kajastub sealsete nomaadide igapäevaelu. Hoolimata sellest, et need inimesed elavad 4300 meetri kõrgusel asustustest üsna kaugel, on neil päikesepaneelid, satelliiditaldrikud ja mobiiltelefonid. Iidne ja traditsiooniline eluviis on segunenud nüüdisajaga.

Ära märkimist leidis ka Vo Anh Kieti foto, millel on Vietnami Ha Giangi provintsis näha vihmas mängimas H´Mongi hõimu kuuluvaid lapsi. Võistluse kohtunik Alexandra Aviakin sõnas, et see mustvalge foto on ajatu, samas annab see edasi, mida lapsed kogu maailmas teevad õhupallidega.

Fotograaf Andrea Guarneri fotol on näha lihavõttepühade tähistamist Itaalias Sitsiilia saarel Trapanis. Kohalikud kannavad Kristuse kompositsiooni. Fotovõistluse kohtunike sõnul jäi see töö silma, kuna sellel on heledus ja tumedus tasakaalus ning foto on esteetline

Fotograaf Ken Thorne`i tööl on näha Madagaskari saarel Morondavas asuvate iidsete ahvileivapuude metsa. Kohaliku malagassi hõimu jaoks on need puud pühad. Osa puid selles metsas on rohkem kui 1000 aastat vanad. Tegemist olevat maagilise paigaga.

Fotograaf Sau Khiang Chau foto võib panna küsima, kas tegemist on viitega Leonardo da Vinci «Pühale õhtusöömaajale». Fotol on Loode-Marokos Chefchaouenis elavad mehed jutlemas.

Järgmine finaali pääsenud foto autor on Camila Massu, kes pildistas om õde Lõuna-Tšiilis. «Me istusime oma kodus, mis asub järve kaldal, kamina ees, kui järsku hakkas paduvihma sadama. Ta hüppas vette ning mina tegin pildi».

Ken Boweri fotol on näha Fääri saarte hulka kuuluvat Mykinesi saart. Seal elab 16 inimest, kes varem pidid käima üle 400-meetrise mäe. 2004. aastal tehti mäest läbi tunnel ja elanike elu läks kergemaks. Fotograafi sõnul tegi ta selle foto väga ilusal päikesepaistelisel päeval.

Fotograaf Fred Ani pildil on USAs Portlandis asuvas Jaapani aias kasvav Jaapani vaher. Fotograafi sõnul soovis ta palju pildistatud puud näidata teise nurga alt.

Birmas Baganis asub rohkem kui 2000 budistlikku templit ja pagoodi. Fotograaf Peter DeMarcole jäi silma karjane, kes templikompleksis oma loomi karjatas. Fotograafi sõnul on ta fotol paik, mis võimaldab end tunda nagu filmiarheoloog Indiana Jones.

Finaali pääses ka Lucia Griggi töö, millel on näha Fiji vetes surfajat. Foto vaatajale paljastub ebatavaline veemaailm, milles olev surfar nagu lendaks.

Ära märgiti ka Michelle Schantzi töö, millel on näha Norras Finmarkis üksikut maja ja virmalisi.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles