Pekingi inimene on seniarvatust 200 000 aastat vanem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi inimese koljust tehtud koopia
Pekingi inimese koljust tehtud koopia Foto: Wikipedia.org

Paleontoloogide kinnitusel on Pekingi inimene (Homo erectus pekinensis) seniarvatust 200 000 aastat vanem.

Hiinas Zhoukoudianis tehtud väljakaevamistel leitud varajaste inimeste fossiilid on teadlaste sõnul umbes 750 000 aasta vanused, kirjutab BBC.

USA ja Hiina uurijate sõnul aitab Pekingi inimese täpsema eksisteerimisaja kindlaks tegemine määrata, millal Aafrikast välja rännanud varajased inimesed jõudsid Kagu-Aasiasse.

Pekingi lähedal asuvas Zhoukoudianis asub koobastesüsteem, mis on üks tähtsamaid paleoliitikumajastu leiukohti.

Aastatel 1921 – 1966 leiti sealt kümneid tuhandeid tööriistu ja umbes 40 varajase inimese fragmentaarsed jäänused.

Paleontoloogid tegid kindlaks, et inimjäänused kuuluvad Homo erectus`e esindajatele.

Enne Teist maailmasõda leitud Pekingi inimese fossiilid läksid 1941. aastal kaduma, kui neid Hiinast USAsse transporditi. Õnneks oli paleontoloog Franz Weidenreich neist täpsed koopiad teinud.

Eksperdid töötasid aastaid, et teha leidude vanust kindlaks. Kuid see ei õnnestunud, kuna ei olnud kõrgtehnoloogilisi vahendeid.

Hiina Nanjingi ülikooli teadlane Guanjun Shen ja ta kolleegid kasutasid nüüd fossiilide vanuse kindlaks tegemiseks meetodit, mis põhineb radioaktiivsete jääkide ebastabiilsetel isotoopidel.

See meetod andis fossiilide vanuse kohta täpsemad andmed.

Tulemused näitasid, et Pekingi inimese jäänused on umbes 680 000 – 780 000 aastat vanad, olles varem arvatust 200 000 aastat vanemad.

Ameeriklasest paleontoloogi Russell Cichoi arvates aitas soodne kliimamuutus Pekingi inimese levikule kaasa.

«Kliimamuutuse tõttu hakkasid levima stepid ja rohualad, kus leidus palju loomi, mida varajased inimesed said söögiks jahtida,» selgitas uurija.

Varasemad uuringud on näidanud, et varajased inimesed asustasid Kagu-Aasia piirkonna umbes 1,3 miljonit aastat tagasi.

Pekingi inimene mängib Aafrika väljarände teoorias tähtsat rolli. Selle kohaselt ilmus Homo erectus Aafrikas kaks miljonit aastat tagasi ning rändas põhja ja läände. Tänapäevane Homo sapiens liikus sama teed pidi palju hiljem ning jäi Homo liikidest lõpuks ainsana eksisteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles