Maldiivide tulevikku nähakse ujuvsaartes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maldiivide atoll
Maldiivide atoll Foto: SCANPIX

India ookeanis asuva Maldiivide saarestiku saari ähvardab vee alla jäämine ja selle tõttu plaanitakse rajada kaduvate saarte asemele kunstsaared.

Saarteprojekti keskne saar on miljoneid dollareid maksev lukuslik tähekujuline golfisaar, edastab Daily Mail.

Maldiivid oma 1192 saarega on maakera kõige madalam ala, kus kõrgus merepinnast on keskmiselt vaid 1,5 meetrit.

Maldiivide valitsus käivitas saarte asendamise projekti koostöös Hollandi firmaga Dutch Docklands International. See firma rajab India ookeanisse rea kunstlikke ujuvsaari.

Hollandi firma on juba rajanud Maldiividele vangla ja elurajooni saare.

Kunstsaared kinnitatakse kaablite ja muude abivahendite abil merepõhja. Selle tõttu ei nihku saared tormide ajal paigast.

Saarte rajajate sõnul püüavad nad India ookeani ökosüsteemi võimalikult vähe kahjustada.

Maldiivide kunstsaarte projekti töötas välja Hollandi firma Waterstudio.

«Sõnasime Maldiivide presidendile, et maldiivlased ei pea kliimamuutusest tingitud saarte vee alla jäämisel oma kodukohast lahkuma, vaid nad saavad edasi elada kunstsaartel. Tegemist on saartega, mille puhul on arvesse võetud keskkonnatingimusi ning mis on keskkonnasõbralikud,» sõnas Hollandi firma esindaja.

Samuti rajatakse allveetunnelid, millest saab saarte erinevatesse paikadesse, kaasa arvatud golfiväljakule.

«Rajame kunstsaari ka mulja, näiteks Lähis-Itta ja Indiasse, kuid seal ei ole vaja nii palju merekeskkonnaga arvestada kui Maldiividel. Mis puutub Maldiivide ujuvsaarte golfiväljakusse, siis esmalt viiakse saar oma õigesse kohta ning kinnitatakse, siis külvatakse sinna toodud mullapinnasesse muru ning lõpuks istutatakse puud,» selgitas Hollandi arhitekt Koen Olthuis.

Kunstsaared rajatakse viie minuti mootorpaadi sõidu kaugusele Maldiivide pealinnast Malést.

Maldiivide pealinn Malé asub Kaafu atollil.

Lisaks rajatakse 43 väikest niinimetatud erasaart, mis kohalikus keeles kannavad nimetust amillarah. Igal saarel on villa, sadam ning bassein.

Maldiivid on saareriik India ookeanis. Koosneb 26 atollil asuvast 1192 saarest, millest umbes 200 on asustatud.

Maldiivi saarestik ulatub 850 kilomeetri pikkuselt põhjast lõunasse kahe rööbitise madalate korallsaarte ahelikuna, saarestiku keskosa laius on 120 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles