Sus Dungo: Läti muusikud on Eesti omadest sammukese maas

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sus Dungo
Sus Dungo Foto: promo

Lätis toimuv Positivus festival on iga aastaga muutumas Eesti ja Läti muusikamaastikke lähendavaks ning seda kinnitavad ka Läti hetke tuntuimad ja seal esinenud ansamblid, kelle muusikailu kuuleb muuseas ka täna algaval Uue Ajastu Festivalil Põlvas.

Läti tüdrukutebändi Sus Dungo liikmed, keda on nimetatud ka Läti indie-pop haldjateks, Kate Pāvula ja Annely Arro on seda meelt, et Positivus on avanud ukse Eesti ja Läti kultuurilises lähenemises, võrreldes seda varbaga vee katsumisega - algus olevat tüdrukute hinnangul vähemasti tehtud.

Sus Dungo liikme Kate Pāvula sõnul on näha aasta aastalt suurenevat eestlastest festivalikülastajate kasvu ja kuulda järjest rohkem Eesti muusikat, millest suurimaks nimeks peavad tüdrukud vaieldamatult ansamblit Ewert and the two Dragons.

«Eesti ja Läti on teineteisele nii lähedal, et miks mitte ühiselt muusikat vahetada ja koos oma loomingut maailmale tutvustada,» leiab Annely Arro - Eesti juurtega tütarlaps Läti bändis, kelle sõnul võiks vabalt Eestimaa poolne positiivne alternatiiv ollagi Uue Ajastu Festival, mis tänavu leiab ka rahastust Euroopa regionaalarengu fondi Estonia-Latvia programmist.

Kate Pāvula hinnangul on üritused nagu näiteks Tallinn Music Week näidanud, et eestlased oskavad ära kasutada võimalust muusikat kui kultuuriprodukti importida. «Eestlased näevad, et muusika pole lihtsalt muusika, vaid see ongi päris asi, millega saab oma riigi kultuuri laiale maailmale tutvustada ja sellega kogu riigile head teha,» lisades, et Läti on mõnes mõttes aktiivses muusikaturundamises Eestist sammukese maha jäänud.

Pisikesed asjad nagu kasvõi see, et Eesti president Facebooki seinal kodumaist muusikat reklaamib, näitab, et eestlaste suhtumine oma loomingusse on väga kõrge, leiavad Läti muusikud.

Sus Dungo teeb peaasjalikult küll lätikeelset muusikat, kuid bändi liikmed on ühisel meelel, et ka inimhääl on instrument ning pole vahet, mis keeles kõlab laul.

«Tegelikult on meil ka mõned liivikeelsed ja ka eestikeelsed lood, mida Läti publikulegi esitame ja on näha, et inimesed ei pruugi küll aru saada, millest me laulame, kuid nad naudivad meie muusikat ja see ongi ju peamine,» leiab Kate, kelle sõnul on bändis võetud vastu üksmeelne otsus teha muusikat rahvale ja mitte lisada sellesse inglisekeelset lüürikat.

«Liivimaa on ju osa Baltimaade ajaloost ja seega väga oluline siinse paikkonna inimesele.»

Sus Dungo esineb Uue Ajastu Festivali pealaval 11. augusti õhtul kell 22.

Vaata lähemalt Uue Ajastu Festivalist siit.

Festival pesitseb Facebookis siin.

Uue Ajastu Festivali Facebooki ürituse leht asub siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles