USA presidendikandidaat ajas segamini sõnad «sikh» ja «šeik»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitt Romney
Mitt Romney Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney tundub järgivat vabariiklaste traditsiooni, kuna tal läksid sõnad segamini.

Romneyl läksid Des Moinesis aset leidnud rahakogumisüritusel kaks korda segamini sõnad «sikh» ja «šeik», edastab foxnews.com.

Romney ja ta kaaskond mälestas Wisconsini osariigi sikhide templis toimunud tulistamise ohvreid. Neonatsist tulistaja tappis selles templis kuus inimest.

«Austasime šeikide templis elu kaotanuid vaikushetkega. Šeigid on rahumeelsed ja seda on ka nende usk,» sõnas presidendikandidaat.

Šeik on araabia hõimujuht, sikh aga india usulahku kuuluja.

Romney esindaja Rick Gorka selgitas hiljem, et presidendikandidaat tegi vea väsimuse ning sõnade sarnasuse tõttu.

USA sikhide kogukonna sõnul tuleb üsna sageli ette, et nende kohta kasutatakse sõna «šeik» ning neid peetakse moslemiteks.

See sagenes pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid.

Neli aastat tagasi sai USA vabariiklaste asepresidendikandidaat Sarah Palin kuulsaks oma sisutühjade kõnede ja vale sõnakasutusega.

Lausa legendi seisusesse tõusis vabariiklasest asepresident Dan Quayle, kel oli raskusi inglisekeelsest sõnast «potato» (kartul) arusaamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles