Rootsi kõige kuulsam sarimõrvar võib olla süütu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kõige kuulsam sarimõrvar võib olla süütu?
Rootsi kõige kuulsam sarimõrvar võib olla süütu? Foto: SCANPIX

Rootsis tekkis skandaal vangistust kandva Sture Bergwalli alias Thomas Quicki ümber, kes võib olla tegelikult süütu.

Bergwall saadeti trellide taha mõrvade, vägistamiste, ohvrite tükeldamiste ja inimliha söömise eest, edastab Aftonbladet.

Kui ajakirjanik Hannes Råstami poolt hiljuti avaldatud raamatus «Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare» kirjutatu paika peab, siis Rootsi kuulsaim sarimõrvar on ebaõigelt süüdi mõistetud.

Sture Bergwall, kes kasutas ka nime Thomas Quick anti kohtu alla 1991. aastal. Kohus saatis ta pangaröövi ja vägivalla eest psühhiaatriahaiglasse ravile. Mees oli varem kohtu alla antud vägistamise eest ning ka siis psühhiaatriahaiglasse paigutatud.

Bergwalli raviti medikamentide abil ning ta sai teraapiat.

Terapeudiga vestlemisel paljastas Bergwall aastatel 1964 – 1993 Põhjamaades aset leidnud, kuid lahendamata jäänud mõrvu.

Ta võttis omaks kümneid mõrvu ja sai karistuse seitsme eest. Viimati oli Bergwall mõrvade eest kohtu all 2001. aastal.

Rootsi televisioonis 2008. aastal eetris olnud dokumentaalsaates sõnas Bergwall ajakirjanik Hannes Råstamile, et tal ei ole nende mõrvadega mitte midagi pistmist.

Bergwalli sõnul oli ta sundravil pidevalt ravimite mõju all ning uurijad manipuleerisid temaga, et ta mõrvad omaks võtaks.

Ajakirjanik hakkas Begwalli juhtumiga põhjalikumalt tegelema neli aastat tagasi. Tükk tüki haaval hakkas pilt selginema.

Nüüdseks on mitmed kuriteod, milles varem süüdistati Bergwalli, uuesti kohtusse jõudnud.

Kui Råstami uuringud õigeks osutuvad, siis Rootsi kõige kuulsama mõrvari Bergwalliga juhtunu võib tekitada kohtuskandaali.

Rootsis arvatakse, et mitut Bergwalli üles tunnistatud mõrva ei pruugita kunagi lahendada.

Bergwall ootab vanglas lahendamata juhtumite kohtusse jõudmist.

«Tunnen end Råstami raamatu ja oma uue advokaadi tõttu kindlalt,» teatas mees.

Ajakirjanik Hannes Råstam suri enne oma raamatu ilmumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles