Arheoloogid leidsid jälgi 2500-aastasest šokolaadist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid leidsid jälgi 2500-aastasest šokolaadist
Arheoloogid leidsid jälgi 2500-aastasest šokolaadist Foto: SCANPIX

Mehhiko rahvusliku antropoloogia ja ajaloo instituudi arheoloogid leidsid jälgi 2500 aasta vanusest šokolaadist.

Uurijate sõnul oli tegemist šokolaadiga, mida maiad võisid kasutada tahke toidu kastmena, kirjutab The Telegraph.

Siiani arvati, et enne Hispaania konkistadooride saabumist õitsenud kultuurid kasutasid kakaoubadest valmistatud šokolaadi joogina, mida sai juua vaid hõimueliit.

Kuid nüüdne leid näitas, et šokolaadi võidi tarbida kogu tollases ühiskonnas laialdaselt igapäevase toiduna.

Siiani valmistatakse Mehhiko aladel lihatoitude juurde kakaol ja šokolaadil põhinevaid kastmeid.

«Tegemist oli esimese korraga, mil me leidsime mitte jooginõust, vaid taldrikujäänustelt jälgi šokolaadist,» sõnas arheoloog Tomas Gallareta.

Gallareta lisas, et šokolaadi jäljed avastati taldrikukildudelt, mis leiti Yucatani poolsaarelt Paso del Macho väljakaevamiskohast 2001. aastal.

Mehhiko arheoloogid saatsid nõukillud uurimiseks ka USAsse Mississippi osariigis asuvasse Millsapsi kolledžisse. Sealsed uuringud kinnitasid, et tegemist on kakaoubadest tehtud toidujäänustega.

USA uurija John Hendersoni sõnul on tegemist väga huvitava leiuga.

«Leida kakao-šokolaadi jälgi taldrikujäänustelt on üllatav, sest varem on selliseid jälgi leitud vaid jooginõudest,» kinnitas ka ameeriklane.

Taldrikute killud pärinevad 500. aastast eKr. Tegemist ei ole siiski kõige vanema Mehhikost leitud šokolaadi jäljega.

Olmeekide kultuuri ajast pärit jooginõudest avastatud kakao- ja šokolaadi jäljed on umbes 1000 aastat nüüdsest leiust vanemad.

Kakaol ja šokolaadil on Mehhiko traditsioonilises köögis siiani tähtis koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles