Tänavune tARTuFF kutsub armastuse üle mõtisklema

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festival tARTuFF toob kinosaali Tartu kesklinna.
Festival tARTuFF toob kinosaali Tartu kesklinna. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Seitsmendat aastat järjest saab Tartus augustiõhtutel nädala vältel mõtiskleda armastuse ja selle erinevate tähenduste üle.

 Mahuka programmiga linnafestival avatakse esmaspäeval, 6. augustil Raekoja platsil Baltimaade suurima 1600 istetekoha ja 20-meetrise ekraaniga vabaõhukinos, kus saab nautida filme, mis loodud kino algusaegadest tänapäevani.

Festivali avab 110 aastat tagasi esilinastunud prantsuse filmilavastaja Georges Mélies’i värskelt restaureeritud tummfilm «Reis kuule», mille näitamisega avaldatakse austust filmikunsti ühele pioneerile ja maailma esimesele fantaasiafilmile. Õhtut jätkab tunnustatud soome režissööri Aku Louhimehe uus linnadraama «Vuosaari«, milles on osa nii meie omal armastatud lauljal ja näitlejal Lenna Kuurmaal ja veel mitmel eesti näitlejal, kes kõik viibivad ka oma filmi avalinastusel.

Festivali põhiprogrammis näeb publik teiste hulgas Cannes’i festivali avafilmi, staaridest kubisevat Wes Andersoni lustakat retrokomöödiat «Kuutõusu kuningriik» (USA), Oscari ja Kuldgloobusega pärjatud suhtedraamat «Algajad» (USA), parima võõrkeelse filmi Oscarile kandideerinud draamasid «Kuhu nüüd minna?» (Prantsusmaa–Liibanon) ja «Härra Lazhar» (Kanada) ning teeneka jaapani lavastaja Shion Sono mullustest Jaapani traagilistest sündmustest inspireeritud linateost «Saladus».

Filmiklassikast tuuakse publikuni 1992. aastal valminud armastus- ja muusikafilm «Ihukaitsja» varalahkunud Whitney Houstoniga peaosas ja väga vastuolulisi arvamusi tekitanud Oliver Stone’i šokifilm «Sündinud tapjaks» 1994. aastast.
Kokku näidatakse festivalil 19 täispikka filmi, lisaks mahukat programmi Eesti dokumentaalfilmiklassikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles