Mart Juur hakkab ETVs kirjandussaadet juhtima

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: SCANPIX

Sügishooajal jõuab ETV saatekavasse kirjandusringkondades kaua oodatud uuendus: eetrisse jõuab spetsiaalselt kirjandusele pühendatud saade. Kord kuus eetrisse mineva saate pealkirjaks pakkus selle juht Mart Juur välja «Kirjandusministeerium» ning ETV juhtkond oli sellega päri.


ERRi kultuuri- ja muusikasaadete toimetuse juhataja Mariina Mälgu sõnul on varem sellesisulist saateformaati pakkunud Karl Martin Sinijärv ja Jürgen Rooste pealkirjaga «Kultuuriministeerium», kuid need plaanid pole teoks saanud.

«Selleteemalise saate idee ja tegemise soov on meil kogu aeg olnud ja oleme seda aastaid välja pakkunud, kuid need pole osutunud programminõukogus vastuvõetavaks,» rääkis Mälk.

«Ka «Jüri Üdi klubi» tekkis kirjandussaadet välja pakkudes ja eks seal ka vahel neid teemasid käsitletakse.»

Uus pooletunnine saade hakkab eetris olema kord kuus kultuurisaate «OP!» asemel. «Esialgu on meil olnud ainult üks töökoosolek, seega pole veel kõik detailid paigas,» ütles Mälk. «Hea oleks ju, kui «Kirjandusministeerium» oleks eetris sagedamini, aga neid võimalusi praegu ei ole.»

Formaadi poolest on tegemist uudisliku magasiniga, üsna samasugune kui praegune «OP!». Kui praegu oli igas «OP!-is» kirjandusrubriik, siis nüüd saab neid teemasid mahukamalt käsitleda.

Mälk ei saanud veel öelda, kui palju uus saade maksma läheb, kuid märkis, et see on alati kulukas lõbu: uus saatepea, graafika ja muusikaline lahendus nõuab oma. «Ega raha kuskilt juurde ei tule, üks «OP!» jäetakse lihtsalt iga kuu ära ja selle raha eest tehakse siis «Kirjandusministeeriumi»,» nentis ta.

Kommentaarid

Jan Kaus
kirjanik ja kriitik


Eraldi kirjandussaate puudumine teles näitab minu meelest ERRi tahtmatust. Õnneks on Vikerraadio selles suunas liikunud, ja väga hea asi on ka «Loetud read» ERRi veebiportaalis.  Mart Juur on suurepärane valik, ta on laia silmaringiga ja palju lugenud inimene. 

Millegipärast on teles umbusk nn rääkivate peade formaadi vastu. Aga võib-olla inimesed igatsevad telesse tagasi rahulikke ja keskendunud vestlussaateid, kus kaamera ei pea mingite kardinate vahel ringi sõitma ja mõttearendusi ei hakita muude asjadega.

Teles hakkab üldse kaduma rahulik uudisteformaat. Kommertskanalitest võib veel aru saada, nemad peavad saates paadiga sõitma, aga ka ETVsse hakkavad kollased ja meelelahutuslikud formaadid trügima. Selles valguses on tervitatav, kui mõistetakse, et kirjandust ja kultuuri laiemalt peaks käsitlema.

Krista Kaer
kirjastus Varrak


Sellest peaks saama saade, mis jätab mulje, et raamatud on tegelikult väga vahvad. Kirjandus ei asu kuskil kõrgel ja kaugel, milleni pole mõtet küünitadagi. Kirjandus on meie igapäevase elu osa. Mart Juurega saatejuhina olen väga rahul.

Ta loeb palju ja kirjandus on tema jaoks midagi endastmõistetavat. Mart on inimene, kes oskab kõikvõimalikest asjadest niimoodi rääkida, et sellest on lihtne aru saada. Üks asi, miks ETVs pole seni kirjandussaadet olnud, on hirm rääkivate peade ees, kusjuures need pead kõlbavad absoluutselt igasse teise saatesse, ainult kirjandussaadet ei tohi olla.

Eks kirjandussaadet on väga raske teha taustamaterjaliga huvitavaks ja pilte taha vilkuma panna. Kirjandus seisnebki selles, et sa süvened teksti. Loodan, et sellest ei püüta teha mingit muud meediumit. Kirjandus on kirjandus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles