Tallinnas esilinastub Eesti rattafilm

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. augustil näeb Tallinnas esimest korda Eestis filmi «Sister Session: girls in BMX»
2. augustil näeb Tallinnas esimest korda Eestis filmi «Sister Session: girls in BMX» Foto: Promopilt / Tallinn Bicycle Week

Homme näeb Tallinnas tasuta minifilmifestivalil esimest korda Eestis filmi «Sister Session: girls in BMX», mis räägib tüdrukutest trikirattamaailmas. Film sündis koostöös Simple Sessioniga, kus tänavu oli esmakordselt võistlemas tüdrukute klass.

«BMXi võistlustele pole tüdrukuid eriti võetud ja ega neid eriti ei tahetagi, sest nad pole üldse nii ägedad kui poisid,» ütles filmi produtsent ja kaasrežissöör Brett Astrid Võmma. «Lühidokumentaal räägib grupi tüdrukute tahtejõust ja läbilöögisoovist.»

Võmma on varem töötanud teiste filmide tehnilises meeskonnas, «Sister Sessions» on tema esimene päris oma film. Filmi kallal töötasid veel Helen Habakuk ja Doris Tääker.
«Film on minu salaarmastus, aga rattasõit osa minu elust,» rääkis Võmma, kes ise trikirattaga ei kihuta, vaid peab jalgratast suurepäraseks looduslähedaseks liiklusvahendiks.

Rahvusvahelise rattafilmi Bicycle Film Festivali (BFF) raames esilinastus «Sister Session» juunis New Yorgis ja eelmisel nädalavahetusel Helsingis. Vastuvõtt oli tuline mõlemas linnas. Filmifestivali juhi Brendt Berberi sõnul tõusid tal New Yorgi esilinastusel ihukarvad püsti. «Kindla peale võimas hitt,» kiitis ta. Festivali meediajuht Brean Shea lisas: «Paljud vaatajad – enamasti naised – ütlesid mulle, et see on festivali parim film.»

«Globaalne BFF sai alguse 12 aastat tagasi New Yorgis ja sel aastal leidis see aset 25 maailma linnas,» ütles Tallinna festivali korraldaja Risto Kalmre.

Hommeõhtusel minifestivalil näeb koos «Sister Sessioniga» veel üheksat rattafilmi, mille pikkus kõigub 24 ja 4 minuti vahel. Näiteks kuueminutilise animatsiooni «Bike Ride» (USA 2000) sünopsis on: James sõidab 50 miili, et kohtuda oma tüdruksõbraga, kes ta maha jätab. James sõidab koju tagasi.

«Rattamaailmast tehaksegi palju lühifilme, täispikki on vähem,» seletas Kalmre. «BFF­i eripära on see, et lõviosa filme on tehtud by bikers for bikers ehk siis ratturite poolt ratturitele vaatamiseks tehtud.»



Minifilmifestival
• Homse minifestivali seanss algab 22.30 Tallinnas Katla aias (Kalasadama 8). Enne kogunevad ratturid Tornide väljakule Tour d’ÖÖ grupisõidule algusega kell 21.
• Korraldajad soovitavad osalejatel rattad tulede ja signaalkelladega varustada.
• Südaööl järgneb pidu «Kuri Karjas» (Katla aias), sissepääs kolm eurot. Jalgrattad saab jätta parklasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles