Koit Toome tänab plaadiga Jaak Joalat

Esme Kassak
, meediahuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koit Toome Rolandi süntesaatori taga.
Koit Toome Rolandi süntesaatori taga. Foto: Marina Puškar

Koit Toome mullune Jaak Joala lauludega kontserdituur sai kevade hakul väärika lisa plaadi ja selle esitluskontsertidega. Pärnust startinud esitlused jätkuvad täna Tallinnas ja järgmisel teisipäeval Tartus.





Vahetult enne plaadi «Sügav kummardus õpetajale» esitlusi laadis laulja akusid Kuutsemäel sõpradega suusatades. Selliseid lõõgastumisvõimalusi ei tule Toome sõnul aasta jooksul kuigi palju ette. «Muusik teeb tööd siis, kui tööd on, puhkus ja vabad hetked tuleb sinna vahele kuhugi sättida,» nendib ta.



Nii nagu tavapäraselt vaiksele aasta algusele on järgnemas laululindude ärkamine, ootab Toometki ees paralleelselt enda tuuriga kaasalöömine Maarja plaadiesitlustel.



Millist rolli sinu kui muusiku elus on Jaak Joala mänginud?


Teadsin juba väikese poisina, et tahan Otsa-kooli minna, kuna mind huvitas popp-, jazz- ja levimuusika. Pärast muusikakeskkooli, kus õppisin klassikalist klaverit, läksingi Otsa-kooli – kõigepealt klaverit õppima, mitte laulmist.



Seal sain teiste koolikaaslaste, nagu näiteks Janika Sillamaa, kaudu tuttavaks Joalaga, kelle alla läksin klaveri kõrvalt laulmist õppima. Saime kohe väga hea klapi.



Ta lindistas mulle kuulamiseks lugusid, mis mulle võiksid sobida. Vahel sai hommikuni üleval oldud koos muusikat kuulates, elust ja muusikast rääkides. See oli väga inspireeriv. Ei olnud selline kuiv õppimine.



Joala suunas mind väga palju, avas minu silmi ja mõjutas muusikalist maitset. Meil on palju sarnaseid lemmikuid.



Ka tema repertuaar paistis sulle hästi sobivat?


Kava kokku pannes avastasin tõepoolest, et need lood sobisid mulle laulda imehästi, kohati olid ka mugavamad kui minu enda lood. Esiteks need tohutult meeldisid mulle ja teiseks sobisid häälele.



Millist tagasisidet oled õpetajalt saanud?


Rääkisin Joalale küll tuuri plaanist ja tal polnud selle vastu midagi. Loomulikult originaalis ja tema esituses on need lood superhead ja ehedad. Meil on lihtsalt kontsertsalvestus.


Need, kes kontserdil käisid ja kellele meeldis, saavad nüüd väikese mälestuse. Plaati aga pole ma isegi veel kuulanud, rääkimata sellest, et tema oleks.



Mida võib oodata kontsertidelt?


Sisuliselt on need meie eelmise aasta turnee lisakontserdid. Võib-olla mõni lugu tuleb juurde. Inimestel, kes eelmisel aastal ei jõudnud või kellele väga meeldis – tean, et oli neidki, kes käisid kaheksa või kümme korda kuulamas –, on siis võimalus veel kord kontserdile tulla.



Kas lavale võiks oodata ka Joalat?


No see oleks minu unistuse täitumine! Paraku on see vähetõenäoline.


Minu unistus oli kunagi Joalaga koos kontsertturnee teha. Kui vaadata Eesti muusikaajaloo peale tagasi, siis isiksuse ja artistina on tema minu jaoks olnud suurim eeskuju. Mul on tema vastu tohutu austus ja respekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles