Christoph Kolumbuse õige nimi on Pedro Scotto?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christoph Kloumbus
Christoph Kloumbus Foto: Wikipedia.org

Hispaania ajaloolase Alfonso Ensenat de Villalonga sõnul ei olnud Ameerika avastaja nimi Christoph Kolumbus, vaid Pedro Scotto.

De Villalonga arvates ulatuvad Scotto juured Šotimaale, kirjutab The Telegraph.

«Scotto oli Genova poeomaniku poeg ning ta sai ristimisel nimeks Pedro ja mitte Christoph. Ta perekonnanimi Scotto ei ole itaalia, vaid šoti nimi, viidates ta esivanemate päritolule,» selgitas ajaloolane.

De Villalonga sõnul on säilinud dokumendid, milles kirjeldatakse Scotto välimust.

«Tal olid sinised silmad, tedretähed ning blondid juuksed. See välimusekirjeldus ei klapi mitte kuidagi Christoph Kolumbuse nime kandnud mehe kirjeldusega. Kolumbuse välimuse kirjeldused on väljamõeldised,» lisas ajaloolane.

De Villalonga teooria põhineb Hispaania kuningakoja kroonikakirjutaja Lucio Marineo Siculo ülestähendustel, kes oma kirjatükis viitab Pedro Scotto Kolumbusele, mitte Christoph Kolumbusele.

Ajaloolase andmetel kuulus maadeavastaja oma varases nooruses piraadikapten Vincenzo Kolumbuse meeskonda ning hiljem võttis tema nime, et oma perekonna au hoida.

«Ta tahtis oma perekonna au hoida ning selle tõttu mõtles ta välja endale uue nime ja eluloo,» nentis ajaloolane.

De Villalonga sõnul leidis ta Scotto kohta käivaid materjale nii Genova regiooni kui ka Hispaania regiooni arhiividest.

Christoph Kolumbus (1451 – 1506) oli Genovast pärit meresõitja. Püüdes läände purjetades leida  uut teed Indiasse, lahkus ta 1492 Hispaaniast ning  jõudis üle Atlandi purjetades ühele Bahama saartest. Ise arvas end olevat jõudnud Indiasse.

Sooritas hiljem veel teise (1493 – 1496), kolmanda (1498 – 1500) ja neljanda (1502 – 1504) reisi.

Et viikingite varasemat jõudmist Põhja-Ameerika kirderannikule Euroopas  üldiselt ei teatud, on Kolumbust  kui suurte geograafiliste  avastuste  ajastu suurkuju peetud  Ameerika avastajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles