Suvefestivalid kimpus vihma ja mudaga

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu juulis Lätis toimunud festivalil Positivus ei lasknud inimesed end külmast, märjast ja mudast häirida.
Tänavu juulis Lätis toimunud festivalil Positivus ei lasknud inimesed end külmast, märjast ja mudast häirida. Foto: Jelena Rudi

Homme algavaks Viljandi folgiks ennustatakse siiski enam-vähem sooja ja kuiva ilma.


Heitlike ilmadega suvi ei kimbuta vaid põllumehi. Vihm, tuul ja muda võivad oma pitseri vajutada ka nende inimeste suvele, kes on puhkuse- või nädalavahetusplaanidesse sisse kirjutanud festivali- või välikontserdikülastuse, ning loomulikult ka nende ürituste korraldajate tegevuskavale.

Suurbritannias juuni alguses peetud suurfestivalil Download tekitasid rasked ilmaolud liikluskaose, ajakava nihkus mitme tunni võrra ja korraldajad olid sunnitud mitme esineja ülesastumise ära jätma.
Näiteks jäi ära ka Rootsi nostalgiabändi Europe esinemine.

Et aasta tagasi tõid rasked ilmastikuolud kaasa ka lavade kokkukukkumisi, ei julge korraldajad enam väiksemaidki riske võtta – ohutum on osa programmist ära jätta kui publiku ja esinejate elu ning tervisega riskida.

Downloadi festivali korraldajad avaldasid hiljem ka ametliku vabanduse puuduliku korralduse pärast ja tunnistasid, et põhiprobleemideks polnud mitte vihm ja muda, vaid eriti tugev tuul, mille tõttu tuli festivalialalt eemaldada kõik reklaambännerid, mis muidu oleksid külastajatele ohtlikuks muutunud.

Nädalavahetusel Lätis toimunud muusikafestival Positivus ilma tõttu nii suurtesse probleemidesse ei sattunud, kuid vihmast ja mudast festivali teisel päeval puudust ei tulnud. Kui Downloadi korraldajad pidid kasutama suurt kogust heinapalle, et mudane pinnas enam-vähem kõnnitavaks saada, siis Positivusel ei lasknud tulihingelised fännid end vihmast ja mudast segada.

Parima festivalitraditsiooni kohaselt muutusid lavaesised Positivusel poris tantsivate ja seal pikali viskuvate inimeste peopaigaks. Vihmakartlikumad said abi otsida rohketest varjualustest.

Eesti ja Läti festivalid on seni suurematest ilmaprobleemidest pääsenud ja kergest külmetusest suuremaid ebamugavusi ilm enamasti kaasa ei too. Eesti ühe suurema suveürituse, Tallinna merepäevade kavas pressiesindaja Andri Maimetsa sõnul muudatusi teha ei tulnud, kuigi eriti kolmandal festivalipäeval oli ilm ikka väga vilets.

Maimets märkis, et pisut lisatööd tugev vihm ja tuul siiski kaasa tõid – tuli lavade ja telkide konstruktsioone kindlustada, et need laiali ei laguneks ega ära lendaks. Tänu kiirele reageerimisele jäid kõik lavad ja telgid oma kohale ja terveks.

Maimetsa sõnul oskab publik muutlike ilmaoludega arvestada ja vastavalt valmistuda. Merepäevade kolmas päev ilma tõttu siiski pisut kannatas ja lõppkontserdil oli publikut hõredalt. Kuid kokku käis merepäevadel üle 100 000 inimese, mida on rohkem kui aasta varem.

Enim ongi vihm ja muda probleeme tekitanud Suurbritannia muusikafestivalidel. Isle of Wighti festivalil tekkis saabuvatest autodest kilomeetritepikkune ummik ja paljud festivalikülastajad pidid öö oma autos veetma. Liikluskaos tekitas pahameelt ka kohalikes elanikes, keda segadus häiris.

Suurem osa publikust võtab vihma ja muda siiski loomuliku osana festivalikogemusest. Nii on pealaeni mudaga kaetud tantsivad inimesed üsna tavapärane nähtus kõigil vabaõhufestivalidel üle maailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles